V akciji v Španiji so člani Amnestyja posnemali mučenje v ameriškem oporišču Guantanamo Bay. Foto: EPA
V akciji v Španiji so člani Amnestyja posnemali mučenje v ameriškem oporišču Guantanamo Bay. Foto: EPA
Letala ameriških vojaških sil
Poleg vojaških letal naj bi Cia za prevoz zapornikov uporabljala tudi letala tujih prevoznikov. Foto: EPA

V obsežnem poročilu, ki temelji na pričevanjih zapornikov, so opisane podrobnosti njihovih izkušenj v štirih skrivnih ameriških zaporih, kjer naj bi tudi z mučenjem skušali izvedeti, ali so povezani s teroristi.

Kar 13 mesecev naj bi preživeli v zaporih, ki naj bi jih imela v rokah ameriška obveščevalna služba Cia. V 13.000 strani dolgem poročilu so opisi zapornikov o potovanjih in spremembah podnebja, na podlagi katerih v Amnestyju predvidevajo, da so bili v zaporih v Džibutiju, Afganistanu in državah Vzhodne Evrope.

Nikoli obtoženi terorističnih dejanj
Čeprav poročilo ostro kritizira ameriške metode iskanja možnih teroristov, pa ni v njem nikjer izrecno zapisano, da so Jemence mučili njihovi ameriški ugrabitelji. Nobenega od ugrabljencev niso nikoli obtožili zločinov, povezanih s terorizmom.

Zloraba poletov
Poročilo tudi obtožuje ameriško vlado, da je za prevoz posameznikov v države, kjer so jih mučili ali z njimi ravnali neprimerno, uporabljala zasebna letala. Amnesty trdi, da ima dokaze o skoraj 1.000 poletih, večinoma prek evropskega letalskega prostora. Neko letalo naj bi se v ameriškem oporišču Guantanamo ustavilo 100-krat.

Ameriške oblasti so v odzivu zatrdile, da ne bi nikoli poslale pripornikov v zapore, kjer bi jim grozila nevarnost mučenja, in zagotavljajo, da prevoz osumljencev terorističnih dejanj vedno poteka v skladu z ameriškim in mednarodnim pravom. Cia za zdaj poročila še ne komentira.