Putin je prepričan, da protiraketni ščit v ruskem zaledju ogroža varnost države. Foto: Reuters
Putin je prepričan, da protiraketni ščit v ruskem zaledju ogroža varnost države. Foto: Reuters

Na koncu smo se strinjali, da se ne strinjamo.

Gates o petkovem srečanju s Serdjukovom
Riceova za demokracijo v Rusiji

Condoleezza Rice je predstavnikom ruskih nevladnih organizacij za človekove pravice zatrdila, da želijo ZDA sodelovati pri oblikovanju institucij, ki bi Ruse ščitile pred samovoljo oblasti. ZDA ruskemu predsedniku Putinu očitajo, da krši človekove pravice in načenja načela demokracije. Putin je ta teden dejal, da je zelo slabo, ker se take organizacije zlorabljajo za uveljavljanje interesov določene države proti drugi državi.

ZDA brez baz v Ukrajini in Gruziji
Ameriški obrambni minister Robert Gates je danes Moskvi zagotovil, da Pentagon ne bo postavil vojaških baz v Gruziji in Ukrajini, tudi če bi "nas povabili k temu". V govoru na ruski vojaški akademiji se je obregnil ob prodajo ruskega orožja Iranu in Siriji. Kot je dejal, Iran "ne taji svojih ekspanzionističnih amibicij", Sirija pa po njegovih besedah posreduje orožje gverilcem v Libanonu.

Riceova in obrambni sekretar Robert Gates sta včeraj zaman prepričevala svoja ruska kolega o nujnosti postavitve ameriškega protiraketnega ščita v Evropi, katerega glavna naloga naj bi bilo varovanje pred raketnimi napadi držav, kot sta Iran in Severna Koreja. Rusija ščit zavrača, saj trdi, da pomeni resno grožnjo ruski nacionalni varnosti in grozi s protiukrepi.

ZDA nameravajo v okviru ščita do leta 2012 na Poljskem namestiti deset prestreznih raket, medtem ko bo Češka gostila radarsko postajo. Rusija ZDA v zameno predlaga skupno uporabo radarja Kabala v Azerbajdžanu, kar pa Američanom ne ustreza.

Kremelj jezen zaradi srečanja
Sicer pa so za danes napovedana tudi uradna srečanja - Condoleezza Rice naj bi se sešla z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, obrambni sekretar Robert Gates, ki bo predtem nagovoril študente vojaške akademije, pa s premierjem Viktorjem Zubkovom.

Ameriški obisk v Moskvi sovpada s pripravami Rusije na parlamentarne in predsedniške volitve v prihodnjih mesecih. Kot je znano, bo Vladimir Putin sestopil s predsedniškega stolčka marca prihodnje leto, vendar pa je že namignil, da utegne postati premier in se vrniti kot predsednik skladno z ustavnimi določbami leta 2012.

B. R.

Na koncu smo se strinjali, da se ne strinjamo.

Gates o petkovem srečanju s Serdjukovom
Riceova za demokracijo v Rusiji