Dim nad Bejrutom po izraelskem napadu. Foto: Reuters
Dim nad Bejrutom po izraelskem napadu. Foto: Reuters

Pred napadom je izraelska vojska prebivalce zgradbe na območju Haret Hreik v soseski v južnem predmestju libanonske prestolnice pozvala k takojšnji evakuaciji. "Ste v bližini objektov in interesov, ki so povezani s Hezbolahom, proti kateremu bodo izraelske oborožene sile delovale v bližnji prihodnosti," je izraelska vojska sporočila v izjavi v arabščini. Prebivalce so opozorili, naj se umaknejo najmanj 500 metrov od zgradbe in njene bližnje okolice.

Izraelska vojska je v zadnjih tednih večkrat bombardirala južni del Bejruta in izvedla nekaj napadov tudi v drugih delih libanonske prestolnice, vendar v zadnjih dneh ni bilo poročil o napadih. Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje je v Libanonu umrlo najmanj 1356 ljudi, odkar je Izrael prejšnji mesec okrepil bombardiranje severne sosede, čeprav je dejansko število najverjetneje višje.

Pred bombardiranjem Bejruta je bilo v izraelskem napadu na mesto Kana jugovzhodno od Tira na jugu Libanona ubitih najmanj deset ljudi, še 15 pa je bilo ranjenih.

Izraelska vojska je sporočila, da je ponoči z juga Libanona na sever Izraela poletelo približno 50 izstrelkov, med katerimi so bile rakete, brezpilotni letalniki in drugi projektili, ki so jih prestregli sistemi izraelske zračne obrambe. O žrtvah in škodi ni poročil.

Kasem je v torkovem videonagovoru Izraelu ponudil premirje. Foto: Reuters
Kasem je v torkovem videonagovoru Izraelu ponudil premirje. Foto: Reuters

Netanjahu zavrača prisotnost Hezbolaha na meji

Namestnik vodje Hezbolaha Naim Kasem je v torek v videonagovoru Izraelcem sporočil, da je prekinitev ognja edina rešitev spora, ki bi razseljenim civilistom omogočila vrnitev na sever Izraela. V nasprotnem primeru je napovedal nadaljevanje napadov.

Netanjahu je nato zavrnil idejo prekinitve ognja, po kateri bi Hezbolah ohranil prisotnost blizu meje z Izraelom. V telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom je dejal, da nasprotuje "enostranski prekinitvi ognja, ki ne spreminja varnostnih razmer v Libanonu".

Izrael se namreč zavzema za tamponsko območje ob meji z Izraelom, na katerem ne bi bilo Hezbolahovih borcev. Brez tega in ukrepov, ki bi Hezbolahu onemogočili ponovno oborožitev, Izrael ne bo privolil v noben dogovor, je v izjavi v torek še dodal Netanjahujev kabinet.