Dvig meje javnega dolga je postal politični ujetnik pogajanj republikancev in administracije predsednika ZDA Baracka Obame o zmanjšanju porabe. Foto: Reuters
Dvig meje javnega dolga je postal politični ujetnik pogajanj republikancev in administracije predsednika ZDA Baracka Obame o zmanjšanju porabe. Foto: Reuters
Timothy Geithner in Barack Obama
Geithner je kongres opozoril, da lahko trenutni zastoj traja le do 2. avgusta. Foto: EPA
Bodo ZDA bankrotirale?

Timothy Geithner je napovedal, da bodo zvezne oblasti začasno ustavile vplačila sredstev iz dveh zveznih pokojninskih skladov v državne obveznice, kar naj bi prekoračenje limita odložilo do 2. avgusta, kongres pa je pozval, naj potrdi novo dovoljeno mejo javnega dolga.

"Kongresu sem že pisal glede pomembnosti pravočasnega zvišanja meje dovoljenega javnega dolga, da bi zaščitili popolno zaupanje in posojila ZDA ter se izognili katastrofalnih gospodarskih posledic za državljane," je v pismu kongresu zapisal finančni minister.

Geithner je dejal, da ima vlada dovolj notranjih rezerv do 2. avgusta, po katerem bo potrebovala svež denar ali pa ne bo mogla več plačevati svojih obveznosti bi lahko sploh prvič razglasila nesposobnost plačila svojih obveznosti do vlagateljev in državljanov, s tem pa ogrozila bonitetno oceno ZDA, ki sicer še nikoli niso ustavile plačila svojih obveznosti, saj je kongres vedno dvignil mejo javnega dolga, od leta 1962 kar 75-krat.

Kongres do zdaj vedno zvišal mejo
Kongres je mejo postavil na skupno raven nacionalnega dolga od leta 1917. Meja se periodično spreminja in je postala sredstvo demokratov in republikancev, ki skušajo izsiliti koncesije za povečanje meje. Republikanci želijo vezati kakršen koli dogovor z administracijo predsednika ZDA Baracka Obame o ameriškem proračunu na zmanjšanje potrošnje, še posebej pri zdravstvenem programu.

Vodja republikanske večine v predstavniškem domu je že jasno povedal, da republikanci na dvig zgornje meje ne bodo pristali, če administracija Obame ne bo predlagala veliko bolj ambicioznega načrta javnofinančne konsolidacije za naslednja leta od tistega, ki ga je Obama predstavil nedavno.

Analitiki na Wall Streetu so prepričani, da bo kongres tudi tokrat zvišal mejo javnega dolga do 2. avgusta in ne bo tvegal nezmožnosti plačila obveznosti, saj bi to močno dvignilo obrestne mere, ki bi jih vlagatelji zahtevali v prihodnje oz. bi podražilo ameriško sposojanje denarja in s tem dvignilo tudi ceno denarja za ameriška podjetja in gospodinjstva.

Po drugi strani se lahko v Washingtonu lotijo bolečega varčevanja ali zviševanja davkov. Po ocenah kongresnega urada za proračunske raziskave bi zvezne oblasti do konca proračunskega leta 30. septembra za poravnavo obveznosti potrebovale 738 milijard dolarjev, kar predstavlja kar 40 odstotkov vseh predvidenih javnofinančnih odhodkov v drugi polovici proračunskega leta.

Bodo ZDA bankrotirale?