Varnostni svet bo vprašanje Kosova obravnaval prihodnji teden. Foto: EPA
Varnostni svet bo vprašanje Kosova obravnaval prihodnji teden. Foto: EPA

Izjavo je veleposlanikom držav članic VS-a izročil ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, ki je ob zavrnitvi dejal, da predlog ostaja na mizi. "Menimo, da so pogajanja o prihodnjem statusu Kosova izčrpana in da ni podlage za predsedniško izjavo," je dejal ameriški veleposlanik pri ZN-u Zalmay Khalilzad. Za sprejetje predsedniške izjave je potrebno soglasje vseh 15 članic.

S Khalilzadom se je strinjal tudi britanski veleposlanik John Sawers, ki je poudaril, da strani po dveh letih pogajanj glede vprašanja Kosova ostajata vsaka na svojem bregu, in da je "napočil čas za končno rešitev statusa Kosova." Dodal je, da dvomi, da bi lahko v VS-u dosegli dogovor o prihodnjem statusu Kosova, zato bodo po njegovi oceni "morale druge organizacije - EU in Nato - prevzeti svoje odgovornosti."

Predsedujoči VS-ju ZN-a, italijanski veleposlanik pri ZN-u Marcello Spatafora, je povedal, da bodo kmalu sprejeli odločitev o formatu poteka zasedanja VS-ja, ki bo o Kosovu razpravljal 19. decembra.

EU bo o Kosovu odločil spomladi
Evropska unija bo s sprejetjem odločitve o končnem statusu Kosova počakal najmanj do pomladi, je sporočil evropski komisar za širitev Olli Rehn. To pomeni, da bo odločitev EU-ja znana po predčasnih predsedniških srbskih volitvah, ki so razpisane za 20. januar. Udeležbo na njih je že napovedal zdajšnji predsednik Boris Tadić.

K. T.