Foto:
Foto:
Odkritje zlorab v iraškem zaporu Abu Graib je povzročilo ogorčenje po celem svetu.
Prebivalci Faludže na ruševinah hiše, ki so jo bombardirala ameriška letala.
Delovna izkaznica ugrabljene Margaret.
Ugrabili naj bi jo na poti na delo.

Na zaslišanju v ameriškem vojaškem oporišču v Bagdadu je narednik Ivan Frederick priznal, da je enega od zapornikov prisilil k masturbaciji, hkrati pa je fotografiral gole zapornike.

38-letni narednik je dejal, da je iraške zapornike poniževal, da bi jih tako pripravil na zaslišanje. Ob tem je pred sodiščem povedal, da je stvari naredil narobe in mu je žal. Sodišče naj bi obsodbo in kazen za narednika sporočilo v četrtek.

Človeška priramida
Obtožnica Fredericka bremeni incidentov oktobra in novembra lani, ko so morali goli iraški zaporniki sestaviti človeško piramido, ta pa se je pojavila tudi na fotografijah, ki so prišle v javnost aprila letos in sprožile zgražanje po celem svetu.

Frederick je tretji pripadnik ameriške vojske in najvišji po činu doslej, ki bo obsojen zaradi mučenja iraških zapornikov. Skupaj je bilo obtoženih osem Američanov.

V Faludži ubita družina
V bombardiranju domnevnega skrivališča upornikov v nemirni Faludži so ameriška letala ubila šestčlansko družino. Iz ruševin hiše, ki so jo napadle ameriške sile, so prebivalci Faludže potegnili trupla moškega in ženske ter štirih otrok.

Ameriška vojska je v izjavi za javnost zanikala, da bi ubila družino, in sporočila, da so napadli skrivališče privržencev jordanskega terorista Al Zarkavija. Tega so tudi obtožili, da z napačnimi poročili o napadih v Faludži zavaja medije.

Ubitih šest civilistov
V Samari severno od Bagdada je bilo v spopadih ubitih najmanj šest civilistov, ranjenih pa je bilo 11 ameriških vojakov.

Po poročanju zdravnikov iz mestne bolnišnice je bilo v različnih spopadih v mestu ubitih šest civilistov, 17 pa jih je bilo ranjenih. Spopadi potekajo na obrobju mesta in v bližnjem mestu Duluija. V eksploziji dveh avtomobilov bomb v središču Samare pa je bil ubit otrok in ranjen civilni prevajalec.

Na začetku meseca so ameriške sile iz Samare pregnale upornike, nadzor nad mestom pa so prevzele iraške vladne enote.

Po ugrabitvi ustavili delo
Humanitarna organizacija Care International se je po včerajšnji ugrabitvi direktorice odločila ustaviti svoje delo v Iraku.

Predstavniki organizacije si prizadevajo za njeno izpustitev, sicer pa so prepričani, da je ugrabljenka nepoškodovana.

Neimenovana skupina je namreč v torek ugrabila Margaret Hassan, britansko državljanko, ki v Iraku živi že 30 let in ima tudi iraško državljanstvo. Za bagdadsko vejo britanske organizacije dela že več kot deset let.

Njen mož je dejal, da je bila Margaret ugrabljena na poti na delo. Njen avtomobil naj bi zaustavili dve vozili, za zdaj neznani ugrabitelji so nato napadli njenega voznika in jo odpeljali v neznano.

Avstralska podružnica podjetja Care je svoje osebje iz Iraka umaknila že novembra lani, po raketnem napadu na njihove prostore v Bagdadu.

Izpuščena egiptovska delavca
Iraški ugrabitelji pa so izpustili dva delavca egiptovskega telekomunikacijskega podjetja Irakna, ki so ju ugrabili pred enim mesecem.