Foto:
Foto:

Stranka je dobila 65,9 odstotka glasov okoli 17 milijonov volivcev, ki so v sredo oddali svoj glas. Demokratična zveza (DA) je osvojila 16,66 odstotka, Ljudski kongres (Cope) pa 7,42 odstotka, so sporočili uradniki. Izid volitev bo voditelju ANC-ja Jacobu Zumi omogočil, da bo na prvem zasedanju novoizvoljenega parlamenta, ki bo v začetku maja, postal predsednik, četrti v Južnoafriški republiki po letu 1994. Ker ANC-ju ni uspelo dobiti dveh tretjin sedežev v 400-članskem parlamentu, ne bo mogel spreminjati ustave.

ANC je slavil v vseh pokrajinah, razen v najbogatejši. Zmage v provinci Western Cape, centru turistične industrije, se vesli DA.

V primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2004, ko je stranko še vodil Thabo Mbeki, je na 4. volitvah po odpravi apartheida imel ANC štiriodstotni padec podpore, a v stranki zaradi tega niso preveč zaskrbljeni. "Ne damo veliko na odstotke," je dejal predstavnik stranke in dodal, da nimajo namena spreminjati ustave, zato niti ni pomembno, da niso dobili zahtevane večine.

T. V.