Gneča na voliščih. Foto: EPA
Gneča na voliščih. Foto: EPA

Zmago napovedujejo vladajoči stranki Afriški narodni kongres (ANC), ki jo vodi Jacob Zuma, a lahko se zgodi, da bo izgubila dvetretjinsko večino v parlamentu. Glavni vzrok za to sta nova stranka, ki je nastala lani z odcepitvijo nekaterih članov iz stranke ANC, in dolgoletna opozicijska stranka Demokratsko zavezništvo. Nekateri volivci so se že nekaj ur pred začetkom volitev utaborili pred volišči, pred katerimi se zdaj vijejo dolge kolone.

Okoli 23 milijonov volilnih upravičencev je lahko svoje glasove oddalo na okoli 20.000 voliščih, izbirajo pa med 9.130 kandidati, med katerimi je 3.511 žensk.

Zuma je na predvečer volitev dejal, da takšnega vznemirjenja glede volitev ni bilo opaziti od prvih demokratičnih volitev pred 15 leti, s katerimi se je ANC povzpel na oblast. Številni novi volivci ne pomnijo dogodkov, s katerimi se je končala politična prevlada belcev v tej afriški državi.

Volilne napovedi kažejo, da naj bi ANC zmagal, za drugo mesto pa se, kot že rečeno, potegujeta opozicijska stranka Cope in Demokratsko zavezništvo, ki še nista izključila morebitne možnosti, da bi skupaj oblikovala koalicijo. Voditeljica Demokratskega zavezništva Helen Zille je dejala, da je cilj stranke preprečiti ANC-ju, da na volitvah dobi dvetretjinsko večino.

Zuma, ki se je v preteklih tednih otepal obtožb o korupciji, je znova zavrnil vsak dvom o svoji vpletenosti v nečedne posle. "Nobenega oblaka ni nad mojo glavo, niti najmanjše meglice ni," je dejal, tik preden so se odprla volišča.

K. T.