Vsakdanji prizor čakanja na hrano v begunskem taborišču v Darfurju. Foto: epa
Vsakdanji prizor čakanja na hrano v begunskem taborišču v Darfurju. Foto: epa
V okviru misije Afriške unije je v Darfurju nameščenih skoraj 400 vojakov iz Ruande, ki varujejo civilno prebivalstvo. Foto: epa
Eden od beguncev v taborišču Kalma
V največjem darfurskem taborišču je nastanjenih sto tisoč ljudi. Foto: epa

Annan je obiskal največje taborišče Kalma, kjer v izredno slabih razmerah začasno živi okoli sto tisoč ljudi, ki se bojijo vrnitve domov.


Vabimo vas k ogledu fotozgodbe o življenju v nemirnem Darfurju.

Ljudje so mu pripovedovali zgodbe o napadih, posilstvih in umorih arabskih provladnih milic in policije. Tamkajšnji plemenski vodja je dejal, da so v taborišču ubili najmanj 56 ljudi. Včeraj se je Annan srečal s predstavniki sudanskih oblasti.

Obisk požganega mesta
Annan se je nato odpravil še v požgano in porušeno mesto Labado v južnem Darfurju, ki so ga decembra lani bombardirala vladna letala in umrlo je 105 ljudi. Tudi tukaj so mu ljudje pripovedovali o grozotah, ki jih še vedno prestajajo, vsi pa si želijo okrepljene misije Afriške unije, kjer vojaki ne bodo samo opazovalci, ampak bodo lahko tudi varovali civiliste pred napadi.

Novi vojaki v Darfur
Ruanda je sporočila, da bo v misijo AU-ja v Darfurju poslala še dodatnih 1.500 vojakov, ki se bodo pridružili ostalim 400. Do pomladi prihodnje leto naj bi bilo v Darfurju že okoli 12.000 afriških vojakov.

Dva milijona izseljenih
Zaradi napadov arabskih milic, ki jim pomagajo tudi vladne sile, je moralo svoje domove zapustiti več kot dva milijona ljudi, po podatkih ZN-a pa jih je umrlo 180.000. Pokrajina se zdaj spopada z obsežno humanitarno krizo, ki lahko postane še večja, če se ljudje ne bodo vrnili na svoje domove in začeli obdelovati polj.

Mednarodni donatorji so sicer na konferenci v Etiopiji obljubili 300 milijonov dolarjev pomoči za napotitev dodatnih vojakov Afriške unije v Darfur.