Na dvodnevnem vrhu so se voditelji pogovarjali o krepitvi trgovinskih vezi. Foto: EPA
Na dvodnevnem vrhu so se voditelji pogovarjali o krepitvi trgovinskih vezi. Foto: EPA
Protestnik na vrhu Apeca
Udeleženci vrha z ameriškim predsednikom Georgeem Bushem na čelu za demonstrante niso bili dobrodošli. Foto: EPA
Južnokorejski predsednik Ro Mu Hjun (stoji) nazdravlja z udeleženci azijskega vrha.
Voditelji Apeca so se razšli v skrbeh zaradi gripe in cen nafte. Foto: Reuters

21 voditeljev držav na azijsko-pacifiškem vrhu je neuradno ugotovilo, da je Evropska unija poglavitni krivec za oviranje uresničevanja določil konference WTO-ja iz Dohe.

Državniki, med njimi tudi ameriški predsednik George Bush in kitajski kolega Hu Džintao, so se pred bližnjim vrhom Svetovne trgovinske organizacije v Hongkongu zavzeli za napredek v pogajanjih o liberalizaciji svetovne trgovine. Uspeh dogovora je odvisen od Evropske unije, ki bi morala po njihovem mnenju sprostiti svoj kmetijski trg.

Le z obljubami o zmanjšanju carin in subvencij bo konferenca v Hongkongu pripomogla k uspehu deklaracije iz Dohe, so menili državniki ob hkratnem zavzemanju za jasen časovni načrt za dokončanje pogajanj.

Za skupni boj proti gripi
Članice so se zavzele tudi za večje sodelovanje v boju proti ptičji gripi. Strinjale so se o potrebi po okrepitvi obveščanja in tehnični pomoči v boju proti nevarni bolezni, ki pomeni resno grožnjo azijski trgovini in gospodarstvu.

Voditelji so se dogovorili, da bodo v ta namen na začetku leta 2006 njihove države izvedle simulacijo z morebitnimi posledicami izbruha pandemije med ljudmi. V Aziji je od leta 2003 zaradi ptičje gripe umrlo že 67 ljudi.

Veliko časa so namenili tudi vprašanju terorizma, ki po njihovem mnenju predstavlja veliko nevarnost za varnost in stabilnost, pa tudi gospodarstvu v regiji.

Skrb vzbujajoče visoke cene goriv
V deklaraciji po koncu dvodnevnega srečanja, ki je bilo v prvi vrsti namenjeno krepitvi gospodarskega sodelovanja v regiji, so voditelji izrazili še zaskrbljenost zaradi visokih cen goriv na trgu. Polovica od dodatnega povpraševanja v zadnjih 10 letih po svetu namreč odpade na azijske države, katerih gospodarstvo zelo skrbijo cene na svetovnih trgih.

V splošni izjavi, ki potrjuje sklepe s srečanja zunanjiih ministrov pred vrhom Apeca, so se zavzeli za nujen odgovor trgu, vendar niso pojasnili, kako.

Severna Koreja pohvaljena
Pohvalili so dozdajšnji napredek v šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu in izrazili željo po večjem prizadevanju Severne Koreje za razorožitev. Kljub temu pa Severne Koreje niso izrecno omenjali v sklepni deklaraciji.

Protestniki zadeli ob policijski zid
Zaradi srečanja so bili močno poostreni varnostni ukrepi. V Busanu je bilo razporejenih 30.000 policistov, ki so z vodnimi topovi poskrbeli, da se nekaj tisoč protestnikov, oboroženih tudi s steklenicami in palicami, ni uspelo prebiti do kraja srečanja.

V petek so potekale množične demonstracije kmetov, ki se bojijo uvoza poceni kmetijskih pridelkov. Dva kmeta sta iz protesta popila herbicid in umrla.