Sirija je bila suspendirana, napovedane so ostre sankcije, vojska pa je bila pozvana, da naj neha napadati protestnike. Foto: Reuters
Sirija je bila suspendirana, napovedane so ostre sankcije, vojska pa je bila pozvana, da naj neha napadati protestnike. Foto: Reuters

pričakovano suspendirali Sirijo, ki jo zaradi krvavega zatiranja upora proti Bašarju Al Asadu čakajo sankcije.

Ministrski predsedniki in zunanji ministri arabskih držav so se strinjali s suspenzom članstva Siriji, dokler predsednik Al Asad ne bo uveljavil mirovne pobude, ki jo je predlagala Arabska liga in v katero je sirski predsednik tudi privolil, da bi tako ustavil krvave protirežimske proteste. Sirija bo efektivno suspendirana iz arabske krovne organizacije s 16. novembrom.

Opozicija nova predstavnica Sirije v Kairu?
Arabska liga je pozvala države članice, da iz Damaska umaknejo veleposlanike. Katarski ministrski predsednik Hamad bin Jasin je napovedal, da bo organizacija 22 arabskih držav uvedla politične in gospodarske sankcije proti Siriji. Zbrani v Kairu so še pozvali sirsko vojsko, da prekine napade na civiliste in se vzdrži novega prelivanja krvi.

"Kritizirali so nas zaradi oklevanja, toda to je bilo zaradi naših skrbi za Sirijo. Potrebovali smo večino, ki je odobrila te ukrepe," je Katarec bin Jasin zatrdil, da za sprejetimi sklepi zdaj stoji trdna večina članic. "Pozvali bomo vse sirske opozicijske stranke in gibanja, da se srečamo na sedežu Arabske lige in se dogovorimo o enotni viziji za prehodno obdobje," je bin Jasin nakazal, da večina arabskih držav ne verjame v preživetje režima družine Al Asad, ki Siriji vlada že od leta 1970.

Arabska vstaja v Siriji ne pojenja
Upor proti baasističnemu režimu Bašarja Al Asad se je pod navdihom arabske vstaje začel sredi marca, ko je proti vladavini skorumpirane oligarhije začelo protestirati več milijonov Sircev. Po oceni Združenih narodov je v protestih in spopadih z varnostnimi silami umrlo že več kot 3.500 ljudi. V zadnjih 11 dneh naj bi umrlo več kot 250 ljudi. V tem času so padli večdesetletni režimi v Tuniziji, Egiptu in Libiji.