Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je opozoril, da so bile ZDA edina država, ki je uporabila jedrsko orožje. Foto: EPA
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je opozoril, da so bile ZDA edina država, ki je uporabila jedrsko orožje. Foto: EPA
Sporazum o neširjenju jedrskega orožja

Pogodba o neširjenju jedrskega orožja (NPT) določa, da si morajo države z jedrskim orožjem prizadevati za uničenje tega orožja, države brez jedrskega orožja pa se zavezujejo, da ga ne bodo skušale pridobiti, obenem pa je zagotovljena miroljubna uporaba jedrske energije za vse. Generalni sekretar ZN-ja Ban Ki Mun je v ponedeljek NPT označil za eno najpomembnejših mednarodnih pogodb vseh časov, ki pa ima nekaj velikih pomanjkljivosti.

Jordanski zunanji minister Naser Džudeh je izrazil razočaranje, da ni nobenega napredka pri pobudi za Bližnji vzhod brez jedrskega orožja, in dejal, da je zaradi Izraela pogodba NPT na Bližnjem vzhodu vir nestabilnosti. Bližnji vzhod brez jedrskega orožja je sicer le ena izmed tem na konferenci, ki poteka vsakih pet let. Zadnja, leta 2005, se je končala klavrno brez soglasja o končni izjavi.

Iran trdi, da ima miroljuben program
Jedrske države Indija, Pakistan in Izrael niso članice, Severna Koreja je leta 2003 od pogodbe odstopila in nadaljevala razvoj jedrskega orožja. Jedrske sile medtem le počasi napredujejo pri uničenju tega orožja, Iran pa nadaljuje igro okoli svojega jedrskega programa, za katerega pravi, da je miroljuben, obenem pa pred Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) skriva podrobnosti o njem.

Pentagon je v ponedeljek sporočil, da imajo ZDA na zalogi 5113 uporabnih jedrskih bojnih glav in še več tisoč takih, ki čakajo na uničenje. Objavo števila kosov orožja je v govoru napovedala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in zatrdila, da gre za nov dokaz, da ameriška administracija resno misli z razorožitvijo. Pentagon je sporočil, da so imele ZDA na vrhuncu oborožitvene tekme 31.225 jedrskih bomb, Clintonova pa je obljubila, da bodo odslej redno objavljali količino tega orožja.

Glede Bližnjega vzhoda brez jedrskega orožja je povedala, da ZDA to načeloma podpirajo, vendar ko bo prišlo do napredka v mirovnem procesu med Izraelom in arabskimi državami. Velika ameriška zaveznica Izrael ima jedrsko orožje, vendar o njem javno ne govori. ZDA sicer podpirajo taka območja brez jedrskega orožja za Afriko in južni Tihi ocean. Podobno območje velja tudi za Latinsko Ameriko in Karibe ter jugovzhodno Azijo.

Konferenca NPT bo trajala do 28. maja, glavni del z nastopi predstavnikov držav pa se bo končal že ta teden. V imenu Slovenije bo v sredo govorila veleposlanica pri ZN-ju Sanja Štiglic.

Sporazum o neširjenju jedrskega orožja