Policija j eosumljenega pospremila iz stavbe zveznega državnega tožilstva v Karlsruheju. Foto: Reuters
Policija j eosumljenega pospremila iz stavbe zveznega državnega tožilstva v Karlsruheju. Foto: Reuters

Osumljenec se je predal v soboto zvečer in priznal kaznivo dejanje, sta sporočila düsseldorfska policija in tožilstvo. "Vpletenost tega človeka trenutno preiskujemo," sta navedla v sporočilu za javnost.

Osumljenec je 26-letni Sirijec. Po navedbah ministra za notranje zadeve zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Herberta Reula je osumljenec bival v domu za begunce v Solingenu, ki ga je policija preiskala v soboto.

Sorodna novica V Nemčiji v napadu z nožem več mrtvih, aretirali so osumljenca

Nemško zvezno tožilsto preiskuje sum, da je osumljenec povezan z Islamsko državo. Ta teroristična organizacija je prevzela odgovornost za dejanje. Na družbenem omrežju Telegram ga je v soboto opisala kot "vojaka Islamske države" in zapisala, da je napad izvedel iz maščevanja za muslimane v Palestini in povsod drugod. Za svojo trditev ni takoj navedla nobenih dokazov, prav tako ni bilo jasno, kako tesna je bila morebitna povezava med napadalcem in Islamsko državo.

Tožilstvo nadaljuje, da je "zaradi svojih radikalnih islamističnih prepričanj" želel pobiti čim več ljudi oziroma "nevernikov". Zabadal jih je v vrat in zgornji del telesa.

Der Spiegel, ki se sklicuje na neimenovane varnostne vire, je navedel, da je osumljenec leta 2022 prispel v Nemčijo in zaprosil za azil.

Napad se je zgodil v petek zvečer na Festivalu raznolikosti v počastitev 650-letne zgodovine mesta.

Osumljenec se je predal sam, po poročanju Spiegla so bila njegova oblačila umazana s krvjo. Pred tem je policija prijela še enega, 15-letnega osumljenca.  Foto: Reuters
Osumljenec se je predal sam, po poročanju Spiegla so bila njegova oblačila umazana s krvjo. Pred tem je policija prijela še enega, 15-letnega osumljenca. Foto: Reuters

Politični odzivi

Napad je sprožil zaskrbljene odzive pri številnih politikih, ki zahtevajo okrepljeno varovanje, omejitve posedovanja orožja, ostrejše kazni za nasilna kazniva dejanja in omejitev priseljevanja.

Politik Friedrich Merz (CDU) je v javnem pismu zatrdil, da Nemčija ne sme več sprejemati beguncev iz Sirije in Afganistana. "Dovolj je," je zapisal.

Sorodna novica Berlin: Tovornjak zapeljal v množico na božičnem sejmu; več mrtvih

Hendrik Wüst, premier zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija, je v soboto napad označil za teroristično dejanje.

Nemška zvezna kriminalistična policija je spomnila, da je v Nemčiji bilo okoli ducat terorističnih napadov od leta 2000. Eden največjih se je zgodil leta 2016, ko je Tunizijec zapeljal tovornjak v božični sejem v Berlinu. Umrlo je 12 ljudi, na desetine jih je bilo poškodovanih. "Tveganje za džihadistične napade ostaja visoko. Zvezna republika Nemčija ostaja neposredna tarča terorističnih organizacij," so zapisali.

V Nemčiji prijeli osumljenca za napad, ki je dejanje priznal