Asad se je protestnikov lotil še z vojaškim ladjevjem. Foto: EPA
Asad se je protestnikov lotil še z vojaškim ladjevjem. Foto: EPA
Latakija
Med ramazanom je Asad še okrepil ofenzivo. Foto: EPA

Nekoč priljubljeno letovišče ob Sredozemskem morju so z morske strani obstreljevale vojaške ladje, medtem ko so več drugih delov v notranjosti mesta napadle kopenske sile ob pomoči tankov.

Po navedbah prič in aktivistov je bilo ubitih 24 ljudi, med njimi tudi dveletna deklica, več deset pa jih je bilo ranjenih.

Glavna tarča napadov vladnih sil je bilo predmestje Ramleh, kjer so v petek potekali množični protesti, na katerih so udeleženci zahtevali odstop predsednika Asada. V tem delu mesta so prekinjene telefonske in internetne povezave, po napadih vojske pa so od tam pobegnili številni prebivalci, predvsem ženske in otroci.

"To je najsilovitejši napad na Latakijo od začetka protestov. Vsak, ki si drzne pokukati skozi okno, tvega, da ga ustrelijo. Dokončno hočejo streti proteste," je po telefonu za agencijo Reuters povedal eden izmed prebivalcev obmorskega mesta in dodal, da se vsako noč na shodih proti Asadu zbere okoli 20.000 protestnikov.

Sirske oblasti so iz države izgnale vse tuje novinarje in onemogočile delo domačim neodvisnim medijem, zato je težko preveriti podatke na terenu. Svetovna javnost je o dogodkih obveščena po zaslugi očividcev in sirskih borcev za človekove pravice.

Gluh za pozive
V soboto so ameriški predsednik Barack Obama, britanski premier David Cameron in savdski kralj Abdulah pozvali Asada h končanju nasilja, a sirski predsednik odgovarja še s silovitejšimi napadi.

Od začetka avgusta, ko se je začel tudi muslimanski postni mesec ramazan, so sirske varnostne sile sprožile ofenzive v urbanih središčih in njihovi okolici, kjer se je protestom proti 41-letni vladavini družine Asad pridružilo vse več ljudi.

Od marca, ko so se začeli protivladni protesti, je bilo po podatkih organizacij za človekove pravice ubitih najmanj 2.000 ljudi. Oblasti v Damasku, ki v protestih vidijo tujo zaroto in delo teroristov, trdijo, da je bilo v tem času ubitih 500 pripadnikov varnostnih sil.