Razmere v Siriji so vse bolj tragične. Foto: EPA
Razmere v Siriji so vse bolj tragične. Foto: EPA

Zahodno mesto z 800.000 prebivalci je brez spletnih in telefonskih povezav, potem ko je vanj zapeljalo okoli 100 tankov in oborožene sile, poroča CNN, ki se sklicuje na poročilo londonske organizacije Syrian Observatory for Human Rights.

Okoliški prebivalci so organizaciji povedali, da so iz Hame slišali tankovske strele. Mesto je še vedno posejano s trupli, prebivalcem pa zmanjkuje hrane in drugih potrebščin. "V nekaj dneh se bo to sprevrglo v veliko humanitarno krizo," je za CNN povedal eden izmed pobeglih prebivalcev.

Kolone oklepnih vozil naj bi vstopile tudi v mesto Deir Ezor severovzhodno od Hame, a je navedbe neodvisno nemogoče potrditi.

Od nedelje, ko je vojska sprožila okrepljeno ofenzivo na Hamo, je bilo po navedbah aktivistov za človekove pravice ubitih 140 ljudi, od marca pa okoli 1.600.

Varnostni svet nadaljuje pogajanja
Medtem Varnostni svet Združenih narodov tretji dan zapored nadaljuje posvetovanja o morebitni resoluciji za obsodbo nasilja v Siriji. Rusija, ki je do zdaj nasprotovala resoluciji, je ublažila svoje stališče, vendar še vedno želi uravnoteženo obsodbo nasilja sil predsednika Bašarja Al Asada in protestnikov, ki zahtevajo njegov odstop.

Zahodne članice VS-ja ZN-a, kot so Francija, Velika Britanija, Nemčija, Portugalska in ZDA, predlagajo resolucijo, ki bi obsojala predvsem Al Asada. Omenjene države trdijo, da Varnostni svet ne more izenačiti obeh strani. Rusija, ki je do zdaj zavračala resolucijo in bila pripravljena sprejeti morebitno predsedniško izjavo, ki se sprejema soglasno, ne nasprotuje več resoluciji. Do zahodnega predloga resolucije so zadržane tudi Kitajska, Brazilija, Indija, Južnoafriška republika in Libanon, ki se bolj nagibajo k sprejetju neobvezujoče izjave.

V Washingtonu se je ameriška državna sekretarka Hillary Clinton srečala s sirskimi oporečniki, senatorji pa predlagajo nove sankcije.