Nasilje v Hami se nadaljuje že drugi dan. Foto: EPA
Nasilje v Hami se nadaljuje že drugi dan. Foto: EPA
V Hami ubitih več sto ljudi

Sirski aktivisti, ki so v Hami, so za tuje medije poročali, da so se tanki ponoči umaknili iz središča mesta, zjutraj pa so se vrnili v mesto in nadaljevali z obstreljevanjem. Po trenutnih podatkih naj bi umrli štirje ljudje, v nedeljo pa je v nasilju sil sirskega predsednika Bašarja Al Asada po državi umrlo najmanj 140 ljudi, večinoma v Hami. Spopadi so se zjutraj vneli tudi v mestu Deir Ezor.

Zvečer se je obstreljevanje osrednjega uporniškega mesta še okrepilo, agencija Reuters je posredovala pripovedovanje prič, ki so trdile, da gre za najsilovitejše obstreljevanje Hame. "Vsakih deset sekund eksplodira najmanj ena granata," je po telefonu poročal očividec, medtem ko so se v ozadnju slišale topniške eksplozije.

Nad Sirijo tudi njena tradicionalna zaveznica Rusija
Nasilje v Siriji je sprožilo ostre obsodbe mednarodne skupnosti. Najostreje do zdaj je režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada obsodila Rusija, ki je sicer dolgoletna zaveznica Sirije. Na ministrstvu za zunanje zadeve so zapisali, da so zaskrbljeni nad razmerami v Hami in pozvali k ustavitvi nasilja. "Uporaba sile nad civilisti je nesprejemljiva in se mora nehati," so zapisali na ruskem zunanjem ministrstvu in sirsko opozicijo pozvali, naj se vzdrži napadov na oblasti.

Tudi ameriški predsednik Barack Obama je že v nedeljo zvečer obsodil nasilje in dejal, da je zgrožen nad dogajanjem v Siriji. "Tokratni napadi kažejo na pravi obraz sirskega režima. Sirija bo boljša država, ko se bodo začele demokratične spremembe, zato bomo še bolj pritiskali na Asadov režim in stali ob strani sirskemu ljudstvu," je povedal Obama.

Možnosti za vojaško posredovanje v Siriji ni
K strožjim mednarodnim sankcijam je pozval tudi britanski zunanji minister William Hague, ki pa je dejal, da bodo za uspešen pritisk na Sirijo potrebne tudi sankcije nekaterih arabskih držav, med njimi Turčije. Dejal je, da kljub pozivu k ostrejšim sankcijam ne obstaja nikakršna možnost za dosego mandata Združenih narodov za vojaško posredovanje, kot se je to zgodilo v Libiji.

Velika Britanija si s Francijo, Nemčijo, Portugalsko in ZDA že več tednov prizadeva za obsodbo nasilja v Siriji in Združene narode poziva, naj skličejo izredno zasedanje Varnostnega sveta, ki bi obsodil nasilje, a Rusija, Kitajska, Južnoafriška republika in Brazilija odločitve ne podpirajo. O novem nizu sankcij proti Siriji se že dogovarja tudi Evropska unija, predstavili pa naj bi jih še ta teden.

V Hami ubitih več sto ljudi