Po napadih na Hamo se je razpoloženje v Varnostnem svetu spremenilo in lahko resolucijo o Siriji pričakujemo kmalu. Foto: EPA
Po napadih na Hamo se je razpoloženje v Varnostnem svetu spremenilo in lahko resolucijo o Siriji pričakujemo kmalu. Foto: EPA
Hama
Tanki sirskega predsednika Bašarja Al Asada so tudi v ponedeljek napadli sirsko mesto Hama, kjer je umrlo najmanj 24 ljudi. Foto: EPA

Zahodne članice Varnostnega sveta Združenih narodov so že pred dvema mesecema v obtok poslale predlog resolucije, kjer bi obsodili nasilje v Siriji in uvedla sankcije proti režimu predsednika Bašarja Al Asada, a sta Rusija in Kitajska, ki imata kot stalni članici pravico do veta, temu odločno nasprotovali, proti pa so bile tudi nekatere druge države.

A so se po nedeljskem napadu na mesto Hama, kjer je umrlo približno 100 ljudi, stališča spremenila, saj je med članicami zavladal občutek, da se morajo opredeliti glede nasilja. Po seji so Francija, Nemčija, Velika Britanija in ZDA v obtok poslale nov osnutek resolucije, ki pa prav tako ne predvideva sankcij proti režimu ali zahteve Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za sodni pregon odgovornih za nasilje.

Nasprotniki resolucije pravijo, da bi bila lahko ta temelj za vojaško posredovanje proti Siriji, kot se je to zgodilo v primeru Libije, a so številni diplomati takšno možnost zavrnili, tako da se bi se lahko Varnostni svet na naraščanje nasilja v Siriji odzval že danes.

Nova imena na seznam prepovedi potovanja v Unijo
Evropska unija pa je razširila sankcije proti sirskemu režimu in na seznam predstavnikov vladajočega režima, ki jim je prepovedano potovanje v Unijo in imajo zamrznjeno premoženje znotraj EU-ja, dodala še pet imen.

Na seznam so dodali sirskega obrambnega ministra Alija Habiba Mahmuda, vodjo sirske obveščevalne službe v Hami Mohameda Mufleha, vodjo notranje varnosti v Splošnem direktoratu obveščevalne službe, generalmajorja Tavfika Junisa, ter Mohameda Maklufa, znanega tudi kot Abu Rami, strica predsednika Al Asada. Na seznamu je tudi Ajman Džabir, ki je bil vpleten v zatiranje in nasilje nad civilnim prebivalstvom.

Dosedanji seznam vključuje približno 30 podjetij in posameznikov, tudi predsednika Al Asada in nekatere člane njegove družine ter tri najvišje predstavnike iranske revolucionarne garde, ki naj bi sodelovali pri zatiranju protestov. Sankcije, ki jih je Unija nazadnje sprejela 24. junija, veljajo tudi za štiri podjetja, s katerimi je prepovedano poslovanje.

V ponedeljek vladne sile pobile 24 ljudi
V zadnjih poskusih nasilnega zatiranja protestnikov v Siriji je bilo v ponedeljek ubitih najmanj 24 ljudi, ko so skušale varnostne sile ob koncu meseca ramazana nasilno prekiniti množične proteste. Samo v središču Hame naj bi bilo ubitih 10 ljudi, tanki pa so razdejali stanovanjske predele mesta. Po navedbah aktivistov naj bi šlo za najhujši napad na civiliste od začetka protivladnih protestov v Siriji.