Sirski protestniki so navdih dobili v ljudskih vstajah v arabskem svetu. Foto: EPA
Sirski protestniki so navdih dobili v ljudskih vstajah v arabskem svetu. Foto: EPA
Bašar Al Asad
Opozicija od Asada pričakuje nadaljnje ukrepe. Foto: EPA

Poleg odprave izrednih razmer je Asad z dekreti ukinil državno varnostno sodišče, ki je služilo za sojenje političnim zapornikom, in dovolil mirne demonstracije, za katere mora dovoljenje izdati notranje ministrstvo.

Odprava izrednih razmer, ki jih je sirska vlada potrdila pred dvema dnevoma, je bila ena od glavnih zahtev prote0stnikov, a opozicija meni, da si režim s tem le kupuje čas.

Spremembe bo na seji 2. maja obravnaval še sirski parlament, ki pa naj bi jih po pričakovanjih potrdil.

Opozicija pričakuje še druge ukrepe
Vplivni opozicijski voditelj Haitam Al Maleh meni, da je odprava izrednih razmer nekoristna, če ni neodvisnega sodstva in možnosti, da bi lahko pripadniki varnostnih sil odgovarjali pred zakonom.

80-letni Maleh se je večino svojega profesionalnega življenja zavzemal za odpravo izrednih razmer, ki jih je vladajoča stranka Baas uvedla ob prihodu na oblast leta 1963.

Sirski borec za človekove pravice Amar Kurabi je pozdravil odločitev predsednika Asada, vendar je opozoril, da morajo zdaj slediti še ostali ukrepi, kot so izpustitev udeležencev protivladnih protestov.

Protesti so do zdaj najhujši preizkus za Asada, ki je oblast od očeta prevzel leta 2000. Gre tudi za največje proteste po letu 1982, ko je izbuhnil oboroženi upor islamistov.

Tokratni protesti niso samo zahteva po demokratičnih svoboščinah, ampak tudi po boljšem življenjskem standardu v 20-milijonski Siriji, kjer se je v zadnjih letih povečal razkorak med revnimi in bogatimi. Zato so mnogi protestniki izražali tudi jezo nad korupcijo, ki preveva vladajočo elito.