Catherine Ashton je obiskala poletni tabor ZN-a za otroke, ki že štiri leta živijo pod izraelsko zaporo. Foto: Reuters
Catherine Ashton je obiskala poletni tabor ZN-a za otroke, ki že štiri leta živijo pod izraelsko zaporo. Foto: Reuters
Catherine Ashton v Gazi
Hamas, ki zadnji dve leti vlada v Gazi, se je želel srečati z Ashtonovo, ki pa ni ne potrdila ne zavrnila sestanka. Foto: Reuters
Ashtonova v Gazi

"Jasno smo nakazali, da želimo, da bi prebivalci Gaze imeli možnost živeti normalno življenje," je v Ramali novinarjem povedala Ashtonova. "Nadzorne točke je treba odpreti tako za pretok ljudi kot tudi pretok blaga, in sicer v obeh smereh," je še poudarila "zunanja ministrica" Evropske unije.

EU ponuja svoje opazovalce
Po njenih besedah je EU pripravljen na območje napotiti svoje opazovalce, ki bi pomagali pri upravljanju nadzornih točk, vendar bi morali imeti jasno določene naloge in sodelovati s palestinskimi oblastmi. Izrael je 20. junija sicer nekoliko omilil zaporo območja Gaze, ki je trajala od junija 2006. Tako so dovolili vnos "civilnih dobrin" na območje, medtem ko zapora še naprej velja za vnos orožja in vseh dobrin, ki bi lahko pomagale Hamasu pri utrjevanju oblasti v Gazi.

Izrael je omilil zaporo Gaze zaradi vse glasnejših pozivov tujih držav, ki so se močno okrepili po incidentu 31. maja, ko so izraelski komandosi napadli konvoj ladij s človekoljubno pomočjo, namenjeno prav za območje Gaze. V napadu je na turškem trajektu Mavi Marmara umrlo devet ljudi.

Uničeno gospodarstvo v Gazi
"Današnji promet je za 75 odstotkov manjši od tistega v prvi polovici leta 2007. To ni tisto, česar si želimo," je v soboto v Ramali na skupni novinarski konferenci z Ashtonovo poudaril palestinski premier Salam Fajad in dodal, da je za oživitev palestinskega gospodarstva nujen tudi izvoz, ne le uvoz. V Gazi je zasebni sektor zaradi zapore skoraj propadel, na območju pa vlada 40-odstotna brezposelnost.

Brez srečanja s predstavniki Hamasa
Ashtonova je v Gazi obiskala poletni tabor Združenih narodov za otroke in nekaj podjetij, medtem ko srečanje s predstavniki gibanja Hamas, ki nadzoruje Gazo, ni predvideno. V nadaljevanju tridnevne turneje po Bližnjem vzhodu, ki jo je začela v soboto zvečer, naj bi se zunanjepolitična predstavnica EU-ja med drugim sešla z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjhujem in ameriškim odposlancem za Bližnji vzhod.

Ashtonova v Gazi