Assange in WikiLeaks sta z objavo ameriških depeš dregnila v osje gnezdo. Foto: Reuters
Assange in WikiLeaks sta z objavo ameriških depeš dregnila v osje gnezdo. Foto: Reuters

"To odločitev smo sprejeli, ker obstaja upravičen sum, da je WikiLeaks vpleten v dejavnosti, ki so med drugim nekonsistentne z našo notranjo politiko za procesiranje plačil," so pojasnili v banki.

"Vse ljudi, ki ljubijo svobodo, pozivamo, naj zaprejo svoje račune pri banki Bank of America," je prek spletne socialne mreže Twitter WikiLeaks svoje podpornike pozval, naj ne poslujejo več s to banko.

V preteklih tednih so transakcije WikiLeaksu že ustavili nekateri ponudniki kartičnega poslovanja, med njimi Visa in Mastercard, kmalu zatem pa so postali tarče napadov hekerjev.

Obtožbe "travestija" in "maščevanje"
Medtem je ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, ki po izpustitvi na prostost proti plačilu varščine živi na posesti prijatelja v Norfolku, izrazil prepričanje, da so njegovo življenje in življenja njegovih sodelavcev pri WikiLeaksu ogrožena.

"Obstajajo grožnje mojemu življenju. Obstajajo grožnje mojemu osebju. Obstajajo velika tveganja, s katerimi se srečujemo," je povedal zbranim novinarjem. Obtožbe o posilstvu, zaradi katerih je Švedska za njim izdala tiralico, pa je označil za "travestijo" in "maščevanje".