Assange se je 7. decembra sam predal britanski policiji. Foto: EPA
Assange se je 7. decembra sam predal britanski policiji. Foto: EPA
Assange se boji izročitve

Ustanovitelja spletne strani WikiLeaks so na prostost izpustili po plačilu varščine v višini 240.000 funtov. Po izpustitvi je v pogovoru za britanski BBC povedal, da so obtožbe proti njemu del "zelo uspešne in zelo napačne kampanje".

Zatrdil je, da bo še naprej dokazoval svojo nedolžnost in nadaljeval objavljanje zaupnih ameriških depeš na svoji spletni strani. Od okoli četrt milijona jih je bilo do zdaj objavljenih samo 2.000.

Sam pričakuje, da ga bodo ZDA obtožile vohunstva, o čemer so ga obvestili njegovi ameriški odvetniki. Poskus izročitve Švedski je po njegovem mnenju namenjen le temu, da bi bil pod pristojnostjo, ki bi omogočala lažjo izročitev ZDA.

"Lepo je vdihavati svež zrak"
Assange je znova zavrnil obtožbe dveh na Švedskem, od katerih naj bi eno posilil, drugo pa spolno nadlegoval.

Prepričan je, da so obtožbe namenjene temu, da odvrnejo pozornost od objave zaupnih ameriških diplomatskih depeš, ki razkrivajo delovanje ameriške diplomacije, čeprav švedske oblasti zatrjujejo, da niso klonile pod zunanjimi pritiski.

39-letni Assange je še dejal, da je lepo biti na prostosti v božičnem času in imeti priložnost vdihniti svež zrak. Božične in novoletne praznike namerava preživeti v podeželski hišici v Suffolku na vzhodu Anglije.

Assange se boji izročitve