Pred londonskim sodiščem so privrženci Assangea zahtevali njegovo izpustitev. Foto: EPA
Pred londonskim sodiščem so privrženci Assangea zahtevali njegovo izpustitev. Foto: EPA

Sodišče v Londonu je v torek za ustanovitelja WikiLeaksa določilo 282.000 evrov varščine, ob tem pa bi moral privoliti še v izročitev potnega lista, v policijsko uro in sprejeti elektronsko zapestnico.

Do izpustitve na podlagi varščine ni prišlo, saj so se švedski tožilci v zadnjem trenutku pritožili na odločitev sodišča, so poročali mediji, a Guardian je nato izvedel, da so izpustitev preprečile britanske oblasti, in ne švedski tožilci.

Švedsko tožilstvo je britanskemu časopisu sporočilo, da niso dobili vpogleda v sodniško odločitev o varščini in so izpustitev preprečili po posredovanju Velike Britanije.

Švedski tožilci so še sporočili, da sami nimajo pristojnosti za sprejemanje odločitev v Veliki Britaniji in da je to povsem v rokah britanskih oblasti.

Odvetniki Assangea so z ogorčenjem sprejeli to novico in dejali, da jim je britansko tožilstvo ta teden povedalo, da so posredovali Švedi, ki so zaprosili, da Assange še naprej ostane v zaporu.

Assange se bo danes znova pojavil pred londonskim sodnikom, ki bo odločal o njegovi pritožbi na odločitev o zavrnitvi varščine.