Nova embalaža cigaret v Avstraliji. Foto: EPA
Nova embalaža cigaret v Avstraliji. Foto: EPA

Embalaža cigaretnih škatlic v Avstraliji od letošnjega decembra naprej tako več ne bo imela značilnih barv posameznega proizvajalca cigaret in njihovega prepoznavnega logotipa. Ime blagovne znamke različnih proizvajalcev cigaret bo na vseh škatlicah napisano s standardno velikostjo in obliko pisave.
Avstralska vlada, ki je podala predlog za novo embalažo, namreč upa, da bodo takšne cigaretne škatlice ljudi odvrnile od kajenja.
Zakonodaja bo ponarejevalcem cigaret olajšala delo
Nad vladnim predlogom pa niso navdušeni proizvajalci, saj menijo, da bo sprejeti ukrep vplival na njihov dobiček. Ker na embalaži ne bo več njihovega logotipa in imena proizvajalca, pa se bojijo, da se bo na črnem trgu pojavilo še več ponaredkov.
''Zakon je slab, od njega pa bodo imele koristi le organizirane kriminalne združbe, ki na ulici nezakonito prodajajo cigarete,'' je dejal predstavnik tobačnega podjetja British American Tobacoo (BAT) v Avstraliji Scott McIntyre. Predstavnica tobačnega podjetja Imperia Tobacco Group (ITG) Sonia Steward pa opozarja, da bo nova zakonodaja ponarejevalcem cigaret še olajšala proizvodnjo, saj je videz škatlic točno določen.
BAT napovedal pritožbo
Proizvajalci cigaret tudi trdijo, da je novosprejeti avstralski zakon protiustaven, saj s tem, ko ne smejo več tiskati imena svoje blagovne znamke na embalažo oziroma bo to natisnjeno drugače, posegajo v njihov logotip in v njihovo intelektualno lastnino.
Čeprav je Avstralija za tobačno industrijo sorazmerno majhen trg, pa se zavedajo tega, da lahko avstralski primer sproži dominoučinek. O podobnem ukrepu že razmišljajo na Novi Zelandiji, v Indiji, Veliki Britaniji in ZDA, prav zato so v podjetju BAT že napovedali pritožbo na sprejeti avstralski zakon.