Novi avstrijski mandatar bo najverjetneje oblikoval koalicijo z ljudsko stranko. Foto: EPA
Novi avstrijski mandatar bo najverjetneje oblikoval koalicijo z ljudsko stranko. Foto: EPA
Heinz Fischer
Avstrijski predsednik bo mandat za sestavo vlade podelil predsedniku zmagovalne stranke. Foto: EPA

Po avstrijski tradiciji predsednik države mandat za sestavo vlade podeli predsedniku stranke, ki je dobila največ glasov na parlamentarnih volitvah. Fischer in Gusenbauer sta se v predsedniški palači srečala ob 10. uri, predsednik pa se je zavzel, da bi Avstrija do božiča dobila stabilno vlado, ki bo najverjetneje velika koalicija z drugouvrščeno ljudsko stranko.

Poštne glasovnice spremenile izide
V torek je volilna komisija objavila dokončne neuradne izide, ko so prešteli še glasovnice, ki so prispele po pošti. Ti so potrdili zmago socialdemokratov (SPÖ) Alfreda Gusenbauerja in drugo mesto Ljudske stranke (ÖVP) kanclerja Wolfganga Schüssla. Na tretje mesto se je uvrstila stranka Zelenih, na četrto pa svobodnjaki (FPÖ). Parlamentarni prag je uspelo prestopiti tudi Zavezništvu za prihodnost Avstrije (BZÖ) Jörga Haiderja.

SPö bo imel v 183-članskem parlamentu 68 sedežev, ÖVP 66, Zeleni in svobodnjaki po 21 in Haiderjev BZÖ sedem. Glasovi po pošti so en poslanski sedež več dodelili Zelenim in enega manj BZÖ-ju.

Velika koalicija
Avstriji se torej obeta oblikovanje velike koalicije, ki jo bosta sestavljali socialdemokratska in drugouvrščena ljudska stranka. Edina alternativa temu naj bi bil razpis novih predčasnih volitev ali pa koalicija ljudske stranke, Svobodnjakov in Haiderjevega Zavezništva, kar je zelo malo verjetno.