46-letni Gusenbauer je nepričakovano postal glavni kandidat za kanclerski stolček. Foto: EPA
46-letni Gusenbauer je nepričakovano postal glavni kandidat za kanclerski stolček. Foto: EPA
Wolfgang Schüssel
Dozdajšnji kancler je izkušen politik, a vendar ga je volilni poraz presenetil. Foto: EPA

Do zdaj opozicijski socialdemokrati so na nedeljskih volitvah osvojili 35,7 odstotka glasov, Ljudska stranka dozdajšnjega kanclerja Wolfganga Schüssla pa le 34,2 odstotka, kar je osem odstotkov manj kot na zadnjih parlamentarnih volitvah. Volilna komisija mora sicer prešteti še glasove volivcev, ki so glasovali po pošti.

Tretja najmočnejša stranka so postali Svobodnjaki (FPÖ), ki so z 11,4 odstotka premagali Zelene (10,5). Štiriodstotni parlamentarni prag naj bi s 4,2 odstotka glasov preseglo tudi Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja, vendar pa bodo morda prav glasovi po pošti stranko ponovno izrinili iz parlamenta. Volilna komisija mora namreč prešteti še 400.000 volilnih lističev iz tujine in tistih volivcev, ki niso volili v kraju svojega stalnega prebivališča.

Zmagovalci nočejo vladati z desničarji
Večina privržencev socialdemokratov bi si želela, da bi Avstrijo v prihodnje vodila rdeče-zelena koalicija, vendar pa Gusenbauer v koaliciji z Zelenimi ne bi imel dovolj glasov v parlamentu za večinsko vlado. Tako socialdemokrati kot tudi Ljudska stranka pa so zaenkrat zanikali možnost, da bi se bili za večinsko vlado pripravljeni povezati z skrajnima desničarskima strankama FPÖ in BZÖ. Še danes naj bi se sešlo vodstvo socialdemokratov in razpravljalo o nadaljnjih korakih.

Haiderjeva politika na Koroškem trdno v sedlu
Po poročanju ORF-a se je na Koroškem ponovno izkazalo, da tamkajšnji volivci volijo povsem drugače kot v drugih zveznih deželah. Socialdemokrati so sicer zmagali s slabimi 36 odstotki glasov, vendar pa se je na drugo mesto z 25,41 odstotka uvrstil Haiderjev BZÖ in tako premagal Ljudsko stranko (slabih 21 odstotkov glasov). Socialdemokrati so v nekaterih dvojezičnih volilnih okrožjih sicer osvojili trdno večino, a je Haiderjeva stranka na podlagi ostre predvolilne kampanje, povezane s postavitvijo dvojezičnih tabel, slavila v nekaterih krajih na južnem Koroškem, na primer v Pliberku.

Nizka udeležba oslabila Schüssla
Analitiki menijo, da je na poraz Ljudske stranke vplivala nizka, le 74-odstotna volilna udeležba, saj stranki ni uspelo mobilizirati svojega volilnega telesa.

Porazdelitev sedežev v zveznem parlamentu na podlagi zdajšnjih izidov:
Socialdemokrati - 68 sedežev
Ljudska stranka - 66 sedežev Svobodnjaki - 21 sedežev
Zeleni - 20 sedežev
Gibanje za prih. Avst. - 8 sedežev

Na drugi strani pa na uspeh socialdemokratov ni vplivala povezava z afero banke BAWAG, ki naj bi bila vpletena v 3,5 milijarde evrov nečednih poslov.