Hiša v Zgornji Avstriji, kjer naj bi oče štiri desetletja slabo ravnal s hčerkama. Foto: Reuters
Hiša v Zgornji Avstriji, kjer naj bi oče štiri desetletja slabo ravnal s hčerkama. Foto: Reuters

Tožilka Ernestine Heger je po natančnem zaslišanju žensk na sodišču dejala, da ne izključuje možnosti, da bi nad ženskama, ki trpita za duševnimi motnjami, lahko kdo v začetku preiskave izvajal pritisk, da sta prejšnji mesec svojega očeta obtožili spolnih zlorab.

"Nekoliko sta duševno prizadeti in nista mogli definirati, kaj je posilstvo in kaj je spolna zloraba. Na prvotnem zaslišanju je bilo nekoliko drugače," je pojasnila tožilka.

Oče, ki so ga medtem izpustili, je sicer še vedno osumljen psihične zlorabe svojih hčerk. Ženski, stari 53 in 45 let, sta namreč potrdili, da ju je oče pretepal ter da sta bili žrtvi posilstva neimenovane osebe.

Primer obudil spomine na Fritzla
Primer je na dan prišel maja, ko naj bi moški iz mesteca Sankt Peter am Hart po prvih navedbah žensk znova poskusil napasti hčerki, vendar naj bi ga mlajša odrinila. Oče naj bi bil pri tem tako hudo poškodovan, da se ni mogel več premikati. Šele čez dva dni sta sestri poklicali socialno delavko, ki je tudi prva opozorila na primer.

Ženski sta tedaj očeta obtožili, da ju je več kot 40 let zadrževal v manjši sobi doma in ju spolno zlorabljal. Spati naj bi morali na manjši klopi v kuhinji, njuno življenje pa naj bi bilo omejeno le na manjšo sobo v hiši.

Primer je Avstrijo močno spomnil na podoben primer Josefa Fritzla, ki je bil leta 2009 obtožen, da je zaprl svojo hčer in jo 24 let posiljeval, pri tem pa mu je rodila sedem otrok.