Socialdemokrati imajo v 183-sedežnem parlamentu 68 sedežev, ljudska stranka pa dva manj. Foto: Reuters
Socialdemokrati imajo v 183-sedežnem parlamentu 68 sedežev, ljudska stranka pa dva manj. Foto: Reuters
Wolfgang Schüssel in Alfred Gusenbauer
Vodji koalicijskih strank sta z zadovoljstvom predstavili novo vlado. Foto: Reuters
Dogovor o avstrijski vladi

Na kanclerskem mestu bo prvaka VPÖ-ja Wolfganga Schüssla nadomestil Alfred Gusenbauer, vodja SPÖ-ja. Koalicijska pogodba na 177 straneh je bila usklajena še pred tokratnim zadnjim krogom pogajanj, temeljni poudarki nove vlade pa bodo gospodarska rast, zaposlovanje in izobraževanje.

Ministrstva so razdeljena
Stranki sta se po 11 krogih pogajanj dogovorili, da bodo ljudski stranki pripadla mesta finančnega, zunanjega in notranjega ministra, medtem ko bo obrambno ministrstvo, ki ga je v zadnjih mesecih pretresala afera z eurofighterji, vodil SPÖ. SPÖ bo poleg položaja kanclerja in obrambnega ministra vodila še ministrstvo za socialo, infrastrukturo, šolstvo, ženske in pravosodje. ÖVP-ju pa so pripadla še ministrstva za znanost, zdravstvo, kmetijstvo in okolje ter gospodarstvo. Vsaka stranka je poleg tega dobila še po tri državne sekretarje, ki prav tako sestavljajo vlado. Imena vodij posameznih resorjev še niso znana.

"Sklenili smo pogajanja o oblikovanju nove avstrijske vlade. Dogovorili smo se za zelo obsežen program dela," je na skupni konferenci z nekdanjim premierjem Schüsslom povedal Gusenbauer. Vladni program bo izvajala vlada, ki bo imela 20 članov in ne 19 kot do zdaj, Gusenbauer pa je povedal, da se o razdelitvi 19 mest niso mogli dogovoriti, zato so oblikovali še eno ministrsko mesto.

Vlada naj bi pred predsednikom prisegla 11. januarja, pet dni pozneje pa program predstavila še v parlamentu, poroča ÖRF.

Presežena meja 100 dni
Tokratna pogajanja o veliki koaliciji so presegla dolgotrajna koalicijska pogajanja po parlamentarnih volitvah leta 2002, ko je črno-modra koalicijska vlada zaprisegla 96 dni po volitvah. Če bo nova avstrijska vlada rdeče-črne koalicije tokrat zaprisegla v četrtek, bo to 102 dneva po volitvah.

Visoka pričakovanja slovenske manjšine
Od nove vlade veliko pričakuje tudi slovenska manjšina, ki zahteva hitro in ustavnopravno rešitev vprašanja dvojezičnih napisov ter večja vlaganja v manjšinske ustanove.

Dogovor o avstrijski vladi