Indija in Kitajska sta se zapletli v vojno na obmejnem območju leta 1962. Foto: EPA
Indija in Kitajska sta se zapletli v vojno na obmejnem območju leta 1962. Foto: EPA

Dogovor je bil dosežen v devetem krogu vojaških pogovorov na visoki ravni od junija lani, naslednji sestanek naj bi sledil po koncu celovitega umika s tega območja.

Indijski obrambni minister Rajnath Singh je v indijskem parlamentu dejal, da dogovor s Pekingom o umiku sil z območja jezera Pangong "predvideva, da bosta obe strani postopno, usklajeno in preverjeno končali nadaljnje napotitve", ter zagotovil, da Indija v pogajanjih ni popuščala. Singh je dejal, da se je umik začel v sredo, sledili pa bodo "medsebojni in vzajemni ukrepi", vključno z odstranitvijo struktur, zgrajenih od aprila, ter začasno ustavitvijo vojaških dejavnosti, vključno s patruljiranjem, na severni strani jezera.

Tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva Vu Čjan je v sredo v kratkih komentarjih potrdil, da so se vojaške enote na obeh straneh "začele usklajeno in načrtno umikati 10. februarja".

Zadnji spopadi maja lani

Indija in Kitajska sta se leta 1962 zapletli v vojno na obmejnem območju. Dalj časa sta se tudi obtoževali, da si prizadevata prečkati mejo v indijski pokrajini Ladak, ki leži nasproti Tibeta, o kateri se nista nikoli ustrezno dogovorili.

Zadnji spopadi so se začeli maja lani, ko je indijska stran zatrjevala, da je kitajska vojska prečkala razmejitveno črto na območju severne strani jezera Pangong Co in nekaterih strateško pomembnih dolin reke Galvan.

V visokogorski bitki v dolini reke Galvan sredi junija lani, ki velja za eno najsmrtonosnejših v zadnjih desetletjih, je padlo 20 indijskih vojakov. Peking ni razkril, koliko žrtev je bilo na kitajski strani. Pozneje sta obe državi, ki sta najbolj naseljeni na svetu, na mejo poslali deset tisoč dodatnih vojakov.

Indija in Kitajska imata 3500 kilometrov dolgo mejo. Sporne so tudi druge točke v Ladaku, vključno z Aksaj Čin, strateškim koridorjem, ki povezuje Tibet z zahodno Kitajsko ob dolini reke Galvan in pri prelazu Naku La na vzhodu, ki povezuje indijsko zvezno državo Sikim s Tibetom.