Ženske v Kerali so v znak podpore za enakost med spoloma oblikovale
Ženske v Kerali so v znak podpore za enakost med spoloma oblikovale "ženski zid" oziroma 620-kilometrov dolgo človeško verigo. Foto: EPA

Tempelj Sabarimala na jugu indijske zvezne države Kerala je zelo ugledno svetišče, ki stoji na vrhu hriba. Vsako leto ga obišče na milijone vdanih vernikov, popravek ‒ moških vernikov, ki bosi hodijo na hrib.

Edini način za vstop v tempelj je, da prehodijo 18 svetih stopnic, ki jih lahko prestopijo le tisti, ki so se prej postili 41 dni.

Čeprav je vrhovno sodišče razsodilo, da lahko v tempelj vstopijo ženske vseh starosti, je skupina protestnikov "varovala" tempelj in ženskam prepovedala vstop.

Zgodovinski vstop žensk v tempelj

Vse do včerajšnjega dne, ko sta Bindu Amini, 42 let, in Kanaka Durga, 44 let, ki sta že nekaj časa protestirali proti trmasti odločitvi templja, vstopili v tempelj. Bindu in Kanaka sta prelisičili "stražo templja" in se na hrib povzpeli po drugi strani, s čimer sta se izognili vnovičnemu napadu.

V tempelj sta namreč neuspešno poskusili vstopiti že 24. decembra lani, a so ju protestniki, ki nasprotujejo odločitvi sodišča, ustavili. "To je zgodovinski korak," je po poročanju BBC-ja dejal minister Karale Pinaraji Vidžajan, čigar vlada podpira odločitev sodišča. "V tempelj sva vstopili zgodaj zjutraj in videli daršano (podobo Mojstra) za nekaj minut," je dogajanje opisala Bindu Amini.

Tempelj po odhodu žensk izvedel obredno čiščenje

Verniki pred templjem Sabarimala. Foto: Reuters
Verniki pred templjem Sabarimala. Foto: Reuters

Zgražanje vodstva templja nad dejanjem verskih aktivistk za enakopravnost med spoloma je bilo seveda očitno. Tempelj so po odhodu žensk za nekaj ur zaprli, da so izvedli "obredno čiščenje".

"Zaprtje templja po tem, ko sta vanj vstopili ženski, je kršitev odločitve sodišča," meni premier Karala Pinaraji Vidžajan.

620-kilometrska človeška veriga v znak podpore

Zgodovinsko dejanje Bindu Amini in Kanake Durge so pozdravile številne ženske po Indiji. V znak podpore se jih je več tisoč udeležilo protesta v New Delhiju.

Medtem pa so ženske v Kerali oblikovale 620 kilometrov dolgo človeško verigo v podporo enakopravnosti med spoloma. Tokratni protest je organizirala kar levičarska vlada v Kerali, ki je dejala, da se poskušajo tako boriti tudi proti desničarskim skupinam v državi, ki se zavzemajo za prepoved vstopa žensk v templje.