Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na tisoče kmetov od novembra lani protestno tabori na obrobju Delhija, pri tem pa jih je na desetine umrlo zaradi vročine, mraza in covida, poroča BBC. Modi jih je zdaj pozval, naj se vrnejo na svoje kmetije. Protest sicer velja za eno največjih kriz v času njegove vlade.

Kmetje pravijo, da zakonodaja omogoča zasebnim podjetjem vstop v kmetijstvo, kar bo ogrozilo njihov dobiček.

Modijeva napoved je skrajno presenetljiva, saj vlada do zdaj ni pokazala nobenega interesa za pogovore s kmeti. Modijevi ministri so poleg tega odločno vztrajali, da so zakoni dobri za kmete in da jih niti slučajno ne nameravajo razveljaviti.

Kmetijski sindikati so napoved pozdravili kot veliko zmago, a strokovnjaki menijo, da bi bile za odločitvijo lahko prihajajoče volitve v zveznih državah Pandžab in Utar Pradeš, ki imata obe ogromni volilni bazi kmetov.

Modi obupal

Modi je v televizijskem nagovoru dejal, da je bil cilj kmetijske zakonodaje okrepiti male kmete. "A kljub vrsti poskusov razložiti koristi zakonov kmetom nam je spodletelo. Ob sikhskem prazniku guru purab se je vlada zato odločila, da te tri zakone razveljavi," je dodal.

Rakesh Tikait, eden najvidnejših predstavnikov kmetov, je dejal, da bodo protestirati nehali šele takrat, ko bo vlada na zimski seji parlamenta zakone razveljavila. Nekateri kmeti terjajo od vlade dodatne zaveze glede zagotovljenih cen pridelka, preden končajo svoj protest.

Modijevo odločitev so pozdravile opozicijske stranke. Vodja Kongresne stranke Rahul Gandhi je razveljavitev zakonov označil za zmago nad krivico.