Obiskovalci čakajo na vstop v tempelj Jasukuni. Foto: Reuters
Obiskovalci čakajo na vstop v tempelj Jasukuni. Foto: Reuters

"Ko se oziramo nazaj v dolgo obdobje povojnega miru, se spominjamo svoje preteklosti in občutimo kesanje in obžalovanje zaradi svojih dejanj. Iskreno upam, da divjanja vojne nikoli več ne bomo občutili," je dejal Naruhito na eni izmed slovesnosti. Premier Jošihide Suga je ob tem zagotovil, da se Japonska nikoli več ne bo bojevala v vojnih spopadih.

Trije ministri pa so poskrbeli za razburjenje Kitajske in obeh Korej, ki ju je Japonska v drugi svetovni vojni napadla, saj so obiskali tempelj Jasukuni, kjer se spominjajo padlih za japonsko cesarstvo. Kritiki namreč opozarjajo, da je tempelj simbol nekdanjega japonskega militarizma.

Že leta 2013 je obisk takratnega premierja Šinza Abeja v templju sprožil ostre kritike Pekinga in Seula pa tudi Washingtona. Suga, odkar je postal premier, templja ni obiskal, mu pa ob ključnih obletnicah pošlje obredni dar.

Suga je na slovesnosti v spomin na več kot tri milijone japonskih žrtev v vojni dejal, da je njegova država odločena, da ne bo ponovila tragedije vojne. Poudaril pa je, da je Japonska pripravljena sodelovati pri reševanju globalnih izzivov. Na slovesnosti je bilo namesto običajnih 6000 le okoli 200 ljudi. Za omejitev števila udeležencev so se odločili zaradi pandemije covida-19.

S kapitulacijo Japonske se je druga svetovna vojna končala tudi v Aziji in na Pacifiku. Kapitulacija je hkrati vodila v konec kolonialne vladavine Japonske na Korejskem polotoku, Kitajskem in njenega vpliva v Jugovzhodni Aziji. Tako danes Severna in Južna Koreja zaznamujeta dan narodne osvoboditve.