Tajvan je vaje označil kot provokacijo in neracionalno dejanje. Foto: Reuters
Tajvan je vaje označil kot provokacijo in neracionalno dejanje. Foto: Reuters

Kitajska je v sklopu novih vojaških vaj v vode okrog Tajvana napotila bojne ladje, območje preletavajo tudi vojaška letala. Vojska je kot cilj navedla preverjanje pripravljenosti enot, med drugim na blokado ključnih pristanišč in območij ter napade na pomorske in kopenske tarče.

Na območje je ladje napotila tudi kitajska obalna straža, ki po lastnih navedbah izvaja preglede območja okrog otoka.

Peking je sporočil, da vaje služijo kot svarilo "separatističnim dejanjem tajvanskih sil za neodvisnost". Šlo naj bi za legitimno in nujno operacijo za zaščito državne suverenosti in narodne enotnosti. Kdaj se bodo vaje končale, niso sporočili.

Vaje sicer sledijo govoru tajvanskega predsednika Laj Čingteja, ki je pretekli teden znova poudaril, da se bo uprl morebitnim kitajskim poskusom priključitve otoka ali posegom v tajvansko suverenost. Dodal je, da Kitajska nima pravice, da predstavlja Tajvan, čeprav je ob tem Pekingu ponudil sodelovanje.

Tajvanski letali mirage 2000 v zraku. Foto: Reuters
Tajvanski letali mirage 2000 v zraku. Foto: Reuters

Tajvanska vojska v pripravljenosti

Tajvan je vaje označil kot provokacijo in neracionalno dejanje in sporočil, da je v odziv razporedil ustrezne sile. Otoki v bližini, ki jih upravlja Tajpej, so v stanju okrepljene pripravljenosti, ladje in letala pa se bodo glede na napovedi tajvanskega obrambnega ministrstva na sovražne situacije ustrezno odzvale.

Laj je sklical varnostno srečanje na visoki ravni, predstavniki nacionalnega varnostnega sveta pa so poudarili: "Uporaba vojaške sile za grožnjo drugim državam je v nasprotju s temelji Ustanovne listine Združenih narodov o miroljubnem reševanju sporov."

Po navedbah uradnika z obrambnega ministrstva so skupno v bližini Tajvana zaznali 125 kitajskih letal, kar po njegovih besedah predstavlja rekordno število kitajskih letal v okolici Tajvana v enem dnevu. Zaznali so tudi sedem vojaških ladij. Ministrstvo zagotavlja, da zračni promet in pristaniška dejavnost kljub vajam potekata običajno. Laj je sklical varnostno srečanje na visoki ravni.

Kitajska je medtem pozneje sporočila, da je uspešno zaključila vojaške vaje in dodala, da so te "v celoti preizkusile integrirane zmogljivosti skupnega delovanja njenih enot".

Washington pozval Peking k zadržanosti

ZDA so sporočile, da so dejanja Kitajske neupravičena in prinašajo tveganje za novo zaostritev napetosti. Razmere pozorno spremljajo in pozivajo Peking, naj ravna zadržano.

Tudi EU je danes vse strani pozval k zadržanosti in poudaril, da je stabilnost v Tajvanski ožini strateškega pomena za svetovno varnost. "Nasprotujemo vsem enostranskim ukrepom, ki s silo ali prisilo spreminjajo status quo," je še dejala Nabila Massrali, tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella.

Čeprav Tajvan od konca državljanske vojne leta 1949 deluje neodvisno od kitajske celine, Peking otok obravnava kot del svojega ozemlja. V zadnjih letih je Kitajska okrepila vojaško dejavnost okrog otoka, kamor redno pošilja svoje ladje in letala.

Kitajske vojaške vaje v okolici Tajvana