Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Tajpeiju so opozorili, da vaje ogrožajo stabilnost v regiji.

Kitajska je vaje napovedala po srednem srečanju tajvanske predsednice Caj Ing Ven s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v Kaliforniji.

Kitajska vojska je sporočila, da bodo vaje, imenovane Združen oster meč, potekale skladno z načrti severno, vzhodno in južno od Tajvana. Kitajska državna televizija CCTV je poročala, da bodo kitajske sile v okolici Tajvana organizirale patrulje ter ob tem obkolile otok.

"Te vaje so resno opozorilo tajvanskim separatističnim silam ter tajnemu dogovarjanju in provokaciji zunanjih sil in so nujne za obrambo državne suverenosti in ozemeljske celovitosti," je sporočila kitajska vojska.

Tajvan: Branili bomo državo

Tajvanska predsednica Caj Ing Ven je napoved ostro obsodila in poudarila, da bo Tajvan sodeloval z ZDA in drugimi prijateljskimi državami v luči "nadaljnjega širjenja avtoritarizma".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vaje naj bi vključevale tudi urjenje s pravim strelivom ob obali kitajske pokrajine Fujian, je opozorila kitajska agencija za pomorsko varnost.

Tajvanske oblasti so v odziv na napoved Pekinga danes sporočile, da spremljajo razmere ter da bodo branile državo. Dopoldne po lokalnem času so sporočili, da so v zadnjih petih urah okoli Tajvana zaznali 42 kitajskih vojaških letal in osem ladij.

Lani poleti je Kitajska po obisku McCarthyjeve predhodnice na čelu predstavniškega doma Nancy Pelosi v Tajpeju v vodah okoli Tajvana izvedla petdnevne vojaške vaje, največje dotlej.

Kitajska ima Tajvan za del svojega ozemlja in ne izključuje uporabe sile, da bi dosegla svoje cilje ozemeljske celovitosti.