Med nastopom Lavrova je ameriška delegacija ostala v dvorani. Foto: Reuters
Med nastopom Lavrova je ameriška delegacija ostala v dvorani. Foto: Reuters

"Danes nismo sprejeli skupnih odločitev, ker so ZDA in njihove zahodne zaveznice vztrajale pri popolnoma nesprejemljivem besedilu glede razmer v Ukrajini," je novinarjem po zasedanju dejal ruski zunanji minister. Kritičen je bil tudi glede vpliva ZDA in Nata na območju. "Nedavno so predstavili indijsko-pacifiško strategijo. Ti koncepti spodbujajo oblike, ki niso odprte za vse, ampak v bistvu tekmujejo z vključujočimi strukturami Aseana in obsegajo tudi militarizacijo regije z očitnim osrednjim namenom omejevanja Kitajske in ruskih interesov na azijsko-pacifiški območju," je še dejal Lavrov.

Zveza Nato po njegovih besedah ni več izključno obrambno zavezništvo, ampak namerava na tem območju igrati vodilno vlogo ter "tako imenovano obrambno linijo že premika na Južnokitajsko morje".

Ameriški predsednik Joe Biden je v sobotnem govoru na vrhu potrdil okrepljeno partnerstvo med ZDA in Aseanom. Kot je zatrdil, je Asean je v središču indijsko-pacifiške strategije njegove vlade, vezi z državami v regiji pa namerava dvigniti na raven strateškega partnerstva.