V zadnjih dneh sta Japonsko stresla dva močnejša potresa. Foto: Reuters
V zadnjih dneh sta Japonsko stresla dva močnejša potresa. Foto: Reuters

Japonska meteorološka agencija (JMA) je opozorilo izdala v četrtek zvečer po krajevnem času. Ljudi je opozorila, naj bodo pozorni, vendar naj se ne evakuirajo. Poudarila je tudi, da opozorilo ne pomeni, da se bo kmalu zgodil velik potres, temveč da je verjetnost zanj večja kot običajno.

Gre za prvo tovrstno opozorilo po novem sistemu, uvedenem po katastrofalnem potresu z magnitudo 9,0 leta 2011, ki je sprožil smrtonosni cunami in jedrsko nesrečo.

Opozorilo so izdali nekaj ur po potresih z magnitudama 6,9 in 7,1 pri otoku Kjušu na jugu Japonske. V teh potresih je bilo po zadnjih podatkih oblasti poškodovanih 13 ljudi, gmotno škodo pa še ocenjujejo.

Strokovnjaki so zaskrbljeni in v stanju povečane pripravljenosti predvsem zaradi žarišča četrtkovih potresov, ki je na robu korita Nankai, območja potresne aktivnosti, ki se razteza vzdolž japonske pacifiške obale.

Premier Fumio Kišida naj bi danes odpotoval v Kazahstan, Uzbekistan in Mongolijo ter se udeležil regionalnega vrha, a je potovanje zaradi opozorila odpovedal.

"Kot predsednik vlade z najvišjo odgovornostjo za krizno upravljanje sem se odločil, da bom na Japonskem ostal vsaj teden dni," je dejal na novinarski konferenci in pojasnil, da so se prvič odločili za izdajo takega opozorila.

Na Japonskem ocenjujejo, da je od 70 do 80 odstotkov verjetnosti za potres z magnitudo 8 ali 9 v naslednjih treh desetletjih.