Dve pogrešani osebi naj bi odnesla reka. Foto: EPA
Dve pogrešani osebi naj bi odnesla reka. Foto: EPA

Na območju je dopoldne po krajevnem času po navedbah tamkajšnjih oblasti bregove prestopilo več kot deset rek. Vremenoslovci so zaradi močnih nalivov, kakšnih naj še ne bi bilo, svarili, da so ogrožena življenja, in pozivali prebivalce Išikave k takojšnji evakuaciji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mestih Vadžima in Suzu, ki ju je 1. januarja letos močno prizadel rušilni potres z več kot 200 smrtnimi žrtvami, so oblasti evakuacijo odredile približno 45.700 prebivalcem. Še približno 16.700 jih mora domove zapustiti v pokrajinah Niigata in Jamagata severno od Išikave.
Zjutraj so v Vadžimi v eni uri izmerili več kot 120 litrov dežja na kvadratni meter, kar je po dostopnih podatkih največ od leta 1929. V mestu so številne stavbe poplavljene, medtem ko so zemeljski plazovi zasuli dele cest.

V celotni pokrajini Išikava so doslej ugotovili eno smrtno žrtev, dva človeka sta bila huje ranjena. Pogrešajo sedem ljudi, od tega štiri, ki so v mestu Vadžima sanirali ceste. Dve pogrešani osebi naj bi odnesla reka.

V pokrajini je približno 6000 gospodinjstev ostalo brez elektrike, številna so tudi brez tekoče vode. Na naravno nesrečo se je že odzval predsednik vlade Fumio Kišida. Pozval je regionalno vlado, naj pri obvladovanju nesreče stori vse, kar je v njeni moči, pri čemer je prednostna naloga reševanje življenj, je povedal predstavnik vlade Jošimasa Hajaši.