Odgovornost za ponedeljkov napad je prevzela Baloška osvobodilna vojska. Foto: EPA
Odgovornost za ponedeljkov napad je prevzela Baloška osvobodilna vojska. Foto: EPA

Z rudninami bogata pokrajina na jugozahodu Pakistana ob meji z Afganistanom je že desetletja prizorišče delovanja različnih separatističnih skupin proti osrednjim oblastem, ki jih obtožujejo izkoriščanja naravnih virov brez koristi za tamkajšnje prebivalstvo.

Za napad na zasebni premogovnik v lasti družbe Junaid Coal ni prevzela odgovornosti še nobena skupina. Po navedbah policije je skupina oboroženih mož v petek zgodaj zjutraj v okrožju Duki z raketometi in granatami napadla objekte, kjer so nastanjeni rudarji, in jih zbrala na enem mestu, nato pa nanje streljala. V napadu so zažgali tudi rudarske stroje.

Kot je še sporočila policija, so bili med ubitimi štirje Afganistanci, medtem ko so preostale žrtve iz paštunsko govorečih območij Beludžistana.

V začetku tedna sta bila v južnem mestu Karači v samomorilskem napadu blizu letališča ubita dva kitajska državljana, še deset ljudi pa je bilo ranjenih.

Odgovornost za napad je prevzela Baloška osvobodilna vojska (BLA), ki je ena od večjih in bolj razširjenih uporniških skupin v pokrajini. Avgusta je skupina v različnih napadih ubila več kot 50 ljudi.

Tarče napadov BLA-ja so največkrat pakistanske varnostne sile, a tudi delavci, ki so zaposleni na številnih rudarskih in infrastrukturnih projektih.