Zaradi protestov so po vsem Bangladešu poostrili varnostne ukrepe. Foto: Reuters
Zaradi protestov so po vsem Bangladešu poostrili varnostne ukrepe. Foto: Reuters

Protestniki so v središču bangladeške prestolnice v petek vdrli v zapor in osvobodili večje število zapornikov, nato pa zažgali stavbo, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal predstavnik policije. Natančnega števila pobeglih jetnikov sicer ni navedel, je pa omenil, da bi jih lahko bilo več sto.

Policija je pred tem v Daki prepovedala vsa javna zbiranja. "Za danes smo v Daki prepovedali vse shode, procesije in javna zborovanja," je povedal policijski komisar Habibur Rahman, ki je prepoved zbiranja utemeljil z zagotavljanjem javne varnosti.

V Bangladešu namreč že od začetka meseca potekajo protesti, ki so se ta teden okrepili in sprevrgli v nasilje, potem ko je policija prejšnji teden uvedla represivne ukrepe proti protestnikom. Nato je danes sporočila, da bo v primeru nadaljnjega nasilja in uničevanja "uporabila vsa razpoložljiva sredstva".

Protesti so se ta teden okrepili in sprevrgli v nasilje, v katerem je bilo ubitih 105 ljudi. Samo v petek je v Daki po podatkih bolnišnice Medical College Hospital umrlo 52 ljudi

Samo v četrtek je bilo poškodovanih več kot 700 ljudi, med njimi več kot 100 policistov in 30 novinarjev. Skupno je poškodovanih skoraj tisoč protestnikov, mnogi z gumijastimi naboji. Na podlagi opisov poškodb so za vsaj dve tretjini mrtvih odgovorni policisti. Na nekatere so streljali tudi s pravim strelivom.

Protestniki so zažgali in vandalizirali številne policijske in vladne stavbe, požar so podtaknili tudi na sedežu državne televizije v Daki, kamor je vdrlo več kot sto ljudi. Televizija še vedno ne oddaja, po vsej državi so v celoti prekinjene tudi internetne povezave.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sistem kvot za javni sektor

Demonstracije so se v Bangladešu sprva začele 1. julija kot protestne blokade cest in železnic, protestirajo pa predvsem študentje, ki zahtevajo odpravo sistema kvot pri zaposlovanju v javnem sektorju.

V skladu s tem sistemom je več kot polovica delovnih mest rezervirana za določene skupine, med drugim za otroke vojnih veteranov, ki so se leta 1971 borili za neodvisnost.

Kritiki trdijo, da imajo od tega sistema koristi provladne skupine, ki podpirajo 76-letno premierko Šejk Hasina, ki vodi vlado od leta 2009. Vse kaže, da so študentski protesti zdaj prerasli v širši izraz nezadovoljstva z njeno avtokratsko vladavino.

ZN: Napade je treba preiskati

Na nasilje in smrti med protesti v Bangladešu se je danes z zaskrbljenostjo odzval visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. "Ključno je, da se prepreči nadaljnje nasilje in čim prej najde mirna rešitev, ki bo temeljila na vladavini prava in demokratičnih svoboščinah," je sporočil.

Nasilje v državi je obsodil visoki komisar ZN-a za človekove pravice Volker Türk, ki je poudaril, da so napadi na protestnike šokantni in nesprejemljivi. "Te napade je treba nepristransko, hitro in izčrpno preiskati," je dodal.