V napadu je bil lažje ranjen tudi deček, ki so ga oskrbeli v bolnišnici. Foto: Reuters
V napadu je bil lažje ranjen tudi deček, ki so ga oskrbeli v bolnišnici. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik policije v Kabulu Halid Zadran je pojasnil, da se je v množici pred ruskim veleposlaništvom nameraval razstreliti samomorilski napadalec.

Varnostne sile so ga ubile, preden mu je to uspelo, a so ob tem sprožile eksplozijo bombe.

Po poročanju tamkajšnjih medijev, ki se sklicujejo na navedbe priče, je eksplodiralo v času, ko je uslužbenec veleposlaništva pred zgradbo bral imena Afganistancev, ki so tam čakali na odobritev vizumov.

Območje so zaprli za javnost, o dogodku pa poteka preiskava. Skrajna skupina IS je pozneje prevzela odgovornost za napad. Borec IS-ja je "razstrelil svoj samomorilski jopič na zborovanju, ki so se ga udeležili ruski uslužbenci" v bližini veleposlaništva, je skrajna islamska skupina sporočila na Telegramu.

"Nedvomno govorimo o terorističnem dejanju, kar je popolnoma nesprejemljivo," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočil, da so po napadu poostrili varnostne ukrepe v okolici veleposlaništva.

Četrt Darulaman na zahodu Kabula, kjer stoji rusko veleposlaništvo, je bila sicer po poročanju nemške tiskovne agencije DPA v preteklosti že večkrat tarča napadov.

Po vrnitvi talibanov na oblast je skrajna skupina IS v Afganistanu izvedla več napadov, ki so zahtevali smrtne žrtve.