Novoizvoljeni iranski predsednik Masud Pezeškjan v svetišču pokojnega iranskega voditelja ajatole Ruhole Homeinija na jugu Teherana. Foto: Reuters
Novoizvoljeni iranski predsednik Masud Pezeškjan v svetišču pokojnega iranskega voditelja ajatole Ruhole Homeinija na jugu Teherana. Foto: Reuters

V prispevku, ki ga je objavil iranski časopis Tehran Times, je Pezeškjan orisal glavne smernice zunanje politike, ki jim namerava slediti. "Veselim se sodelovanja v konstruktivnem dialogu z evropskimi državami, da bi naše odnose usmerili na pravo pot," je zapisal.

Že med volilno kampanjo je napovedal, da bo Iran popeljal iz osamitve z vzpostavitvijo konstruktivnih odnosov s svetom, zlasti z evropskimi državami, poroča AFP.

Pezeškjan je poudaril, da je iranski politični sistem pokazal izjemno stabilnost, saj je volitve izvedel na miren in urejen način, s čimer je ovrgel namigovanja nekaterih "strokovnjakov za Iran" v nekaterih vladah.

V prispevku je zapisal, da se bo zavzemal za vzpostavitev "močne regije", kjer ena država ne bo prevladovala nad drugimi, in napovedal krepitev odnosov s sosednjimi državami.

Ko prvi ukrep je napovedal, da bo njegova administracija pozvala sosednje arabske države, naj uporabijo vse diplomatske vzvode za dosego trajne prekinitve ognja v Gazi. Opozoril je, da bi si morale prizadevati za končanje dolgotrajne okupacije. Ob tem je dejal, da imajo vse države v skladu s Konvencijo o genocidu iz leta 1948 zavezujočo dolžnost, da sprejmejo ukrepe za preprečevanje genocida, ne pa da ga nagrajujejo z normalizacijo odnosov s storilci.

Pezeškjan je zapisal, da je še naprej pripravljen na sodelovanje s Kitajsko, ki je po njegovem mnenju leta 2023 odigrala ključno vlogo pri normalizaciji odnosov med Iranom in Savsko Arabijo.

Rusijo je opisal kot "cenjeno strateško zaveznico" in napovedal krepitev sodelovanja, zlasti preko BRICS-a, Šanghajske organizacije za sodelovanje in Evrazijske gospodarske unije. Prav tako se bo zavzemal za vzpostavitev odnosov z novimi mednarodnimi akterji na svetovnem Jugu, zlasti z afriškimi državami, ter napovedal krepitev odnosov z državami Latinske Amerike.

Pezeškjan: "ZDA se morajo učiti iz napak"

V prispevku je kritiziral odstop ZDA od mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem orožju, katerega cilj je bil omejiti iransko jedrsko dejavnost v zameno za odpravo sankcij. Washington se je leta 2018 enostransko umaknil iz skupnega celovitega akcijskega načrta (JCPOA) in znova uvedel sankcije.

"ZDA morajo priznati realnost in enkrat za vselej razumeti, da se Iran ne odziva - in se ne bo odzival – na pritisk," je zapisal. ZDA so z odstopom iranskemu gospodarstvu povzročile veliko škodo, je zapisal Pezeškjan, iranskemu ljudstvu pa z uvedbo sankcij nepopisno trpljenje, ter se namerno odločile za stopnjevanje sovražnosti.

Ob tem je okrcal tudi Evropo, ki je ob ameriškem odstopu od sporazuma sprejela enajst zavez, da bi s tem rešila sporazum, vendar je vse prekršila. Kljub temu se "veseli konstruktivnega dialoga" in sodelovanja z evropskimi državami, ki bo mogoče le, če se bodo "evropske sile odrekle samovšečni moralni prevladi".

Pezeškjan je poudaril, da iranska obrambna doktrina ne vključuje jedrskega orožja, in pozval ZDA, naj se učijo iz preteklih napak in ustrezno prilagodijo svojo politiko.

Masud Pezeškjan, ki je bil za predsednika izvoljen pred enim tednom, bo v parlamentu v Teheranu prisegel konec meseca. Na položaju bo nasledil Ebrahima Raisija, ki je maja umrl v helikopterski nesreči.