Šrilančani si želijo političnih sprememb in predvsem gospodarsko rast, ki sta jo odnesla epidemija in slabo ravnanje vodstva države. Foto: EPA
Šrilančani si želijo političnih sprememb in predvsem gospodarsko rast, ki sta jo odnesla epidemija in slabo ravnanje vodstva države. Foto: EPA

"Zaradi višjih ciljev, ki si jih želim za svojo državo, ki jo imam rad in jo cenim, odstopam od svoje predsedniške kandidature," je na Twitterju zapisal Premadasa.

Ob tem je pojasnil, da bodo vse opozicijske stranke "tesno sodelovale, da bo zmagovalec volitev Dulas Alahaperuma."

Sorodna novica Bankrotirana Šrilanka prosi Rusijo za pomoč v gorivu

Alahapperuma je svojo kandidaturo napovedal v petek, rekoč, da si želi "dejansko konsenzualno vlado", kar bi se zgodilo prvič v zgodovini države, s čimer bi "končal zavajajočo politično kulturo", ki vlada v državi več desetletij.

"Skupaj vodimo pot Šrilanke v gospodarsko rast, pri čemer bomo spoštovali vladavino prava in vzdrževali etično solidarnost," je še dejal.

A nekateri ga kljub temu nekateri vidijo kot zaveznika nekdanjega predsednika Gotabaja Radžapakse, ki je odstopil in pobegnil iz države, saj je bil v njegovi vladi minister za množične medije.

V Šrilanki trenutno vladajo izredne razmere, ki jih je znova razglasil zdajšnji vršilec dolžnosti predsednika Ranil Wickremesinghe, ki se tudi sam poteguje za predsedniški položaj. Njegova administracija si prizadeva zadušiti socialne nemire in se spoprijeti z gospodarsko krizo, ki je zajela državo.

Sorodna novica V Šrilanki zaradi pomanjkanja goriva zapirajo šole, odrejeno delo od doma

Šrilanški parlament je sicer v soboto začel postopek izvolitve novega predsednika države, parlament pa naj bi že to sredo volil novega predsednika države.

Izvolitev novega predsednika bi bila lahko v sredo

Wickremesinghe je eden od dveh kandidatov, ki imata največ možnosti za izvolitev. Za položaj se sicer potegujejo štirje kandidati oziroma zdaj trije.

Šestkratnega nekdanjega premierja za predsednika države podpira tudi stranka nekdanjega predsednika Gotabaja Radžapakse, ki ostaja največja politična sila v parlamentu.

Radžapaksa je prejšnji teden odstopil in pobegnil iz države. K temu so ga prisilili številni nezadovoljni protestniki, ki so konec prejšnjega tedna zasedli predsedniško palačo, nato pa še druge javne ustanove. Številni protestniki sicer želijo, da bi se Wickremesinghe umaknil, saj ga vidijo kot zaveznika Radžapakse.

Izredne razmere v bankrotirani Šrilanki