Sufizem je mistična veja islama, ki se osredotoča na razvoj neposrednega pristopa in komunikacije z Bogom. Foto: Reuters
Sufizem je mistična veja islama, ki se osredotoča na razvoj neposrednega pristopa in komunikacije z Bogom. Foto: Reuters

Varnostni organi so sporočili, da je umrlo najmanj deset ljudi. Še najmanj 24 ljudi je ranjenih. V napadu so bili ubiti trije policisti, dva varnostnika in pet civilistov, med njimi otrok, je dejal ministrski predsednik vlade v provinci Pundžab Usman Buzdar. Predstavnik policije Muhamad Ašfag je sporočil, da so bili tarča samomorilskega napadalca varnostniki na vhodu za ženske v svetišče. Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani.

Data Darbar je eno največjih sufijskih svetišč v južni Aziji. Svetišče iz 11. stoletja, ki je sicer močno varovano, je bilo tarča napadov že v preteklosti. V samomorilskem napadu leta 2010 je bilo ubitih 42 ljudi, 175 pa jih je bilo ranjenih. Stoji v starem delu mesta, obdanem z obzidjem. To svetišče v drugem največjem mestu Pakistana letno obišče več sto tisoč ljudi, tako sunitov kot šiitov, poroča BBC.

Napad na svetišče pripadnikov mistične veje islama se je zgodil v času svetega muslimanskega meseca ramazana. Sufiji so v Pakistanu pogosto tarča krvavih napadov skrajnih islamistov, tudi džihadistične skupine Islamska država, saj so po njihovem prepričanju nekateri njihovi rituali v nasprotju z islamom.

Pakistan je boj proti skrajnežem okrepil po najbolj smrtonosnem napadu v državi leta 2014, ko je bilo v napadu na šolo v Pešavarju ubitih več kot 150 ljudi, večinoma otrok. Čeprav so se varnostne razmere v državi nekoliko izboljšale, skrajneži še vedno izvajajo napade.