Papež Frančišek. Foto: Reuters
Papež Frančišek. Foto: Reuters

Papež in veliki imam sta skupno izjavo, ki predstavlja enega od vrhuncev Frančiškovega tridnevnega obiska v Indoneziji, podpisala v mošeji Istiklal, največji v jugovzhodni Aziji. Tako kot je enotnost med verami osrednja tema papeževe 12-dnevne turneje po Aziji, tudi izjava poziva k verski harmoniji zaradi človeštva.

"Globalni pojav razčlovečenja še posebej zaznamujeta obsežno nasilje in konflikti. Še posebej skrb vzbujajoče je, da se pri tem za dosego ciljev pogosto zlorablja religija," piše v izjavi. "Vloga religije bi morala vključevati spodbujanje in ohranjanje dostojanstva vsakega človeškega življenja," dodaja.

Tudi v nagovoru pred voditelji vseh šestih glavnih verstev v državi – islama, protestantizma, katolicizma, budizma, hinduizma in konfucianizma – je Frančišek poudaril pomen enotnosti. Le enotni namreč lahko po njegovih besedah porazimo kulturo nasilja in brezbrižnosti.

Okoljska kriza kot grožnja človeštvu

Tako v nagovoru kot izjavi je papež poudaril še pomen varstva okolja. Deklaracija okoljsko krizo označuje za grožnjo človeštvu in poziva k odločnemu ukrepanju proti globalnemu segrevanju.

"Človeško izkoriščanje stvarstva, našega skupnega doma, je prispevalo k podnebnim spremembam," piše v izjavi, ki opozarja na uničujoče posledice segrevanja, kot so naravne katastrofe in nepredvidljivi vremenski pojavi.

Z velikim imamom sta v mošeji prisluhnila odlomkoma iz Korana in Biblije. Nato sta skupaj obiskala t. i. predor prijateljstva, podhod, ki povezuje mošejo s sosednjo katoliško katedralo, kar je označil za pristno izkušnjo bratstva.

Največji dogodek papeževega obiska v Indoneziji, najštevilčnejši muslimanski državi na svetu, kjer katoličani predstavljajo manj kot tri odstotke prebivalstva, je sicer maša, ki jo je 87-letni poglavar katoliške cerkve danes daroval na osrednjem nogometnem stadionu v Džakarti pred približno 80.000 verniki.

Med mašo je Frančišek katoličane v Indoneziji pozval k sodelovanju z ljudmi drugih veroizpovedi. "Spodbujam vas, da sejete semena ljubezni, samozavestno stopate po poti dialoga, še naprej izkazujete svojo dobroto in prijaznost ... ter ste graditelji enotnosti in miru," je dejal vernikom po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Frančišek je v Indonezijo prispel v torek in s tem začel svoje najdaljše potovanje doslej, ki ga bo popeljalo še v Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur.