Papež Frančišek in indonezijski predsednik Džoko Vidodo na slovesnosti v predsedniški palači Istana Merdeka v Džakarti. Foto: Reuters
Papež Frančišek in indonezijski predsednik Džoko Vidodo na slovesnosti v predsedniški palači Istana Merdeka v Džakarti. Foto: Reuters

Papež Frančišek je v sredo pozval politične voditelje v Indoneziji, najštevilčnejši muslimanski državi na svetu, naj bodo pozorni na verski ekstremizem, ki po njegovih besedah izkrivlja verska prepričanja ljudi s "prevaro in nasiljem".

V svojem prvem govoru na 12-dnevnem potovanju po jugovzhodni Aziji, kjer kristjani predstavljajo manjšino, je papež dejal, da si bo Katoliška cerkev bolj prizadevala za medverski dialog v upanju, da bo pomagala zajeziti ekstremizem.

"Na ta način je mogoče odpraviti predsodke in ustvariti ozračje vzajemnega spoštovanja in zaupanja," je dejal sveti oče v nagovoru približno 300 politikom in verskim voditeljem v predsedniški palači Merdeka v Džakarti.

"To je nujno potrebno za spopadanje s skupnimi izzivi, vključno z bojem proti ekstremizmu in nestrpnosti, ki poskušata s prevaro in nasiljem ter z izkrivljanjem vere vsiliti svoja stališča," je dejal Frančišek.

V Indoneziji živi približno 280 milijonov ljudi, od katerih je približno 87 odstotkov muslimanov. Verska svoboda je zagotovljena v njeni ustavi.

V zadnjih letih je bilo v državi več primerov ekstremističnega nasilja, vključno s samomorilskimi bombnimi napadi v letih 2021 in 2022, ki jih je izvedla skupina Džamah Anšarut Daulah (JAD), ki se zgleduje po Islamski državi. Incident leta 2021 se je zgodil tik pred krščanskimi velikonočnimi prazniki, v njem pa je bilo ranjenih najmanj 19 ljudi.

Predsednik Džoko Vidodo se je papežu Frančišku zahvalil za njegove pozive k prekinitvi ognja v vojni v Gazi. "Indonezija ceni držo Vatikana, ki še naprej poziva k miru v Palestini in podpira rešitev dveh držav," je dejal Vidodo, ki bo oktobra po desetih letih odstopil z mesta predsednika.

Frančišek je v govoru večkrat omenil ekstremizem, nestrpnost in manipulacijo z vero. "Včasih z vero v Boga na žalost manipulirajo, da bi podžigali delitve in sejali sovraštvo, namesto da bi z njo spodbujali mir, dialog, spoštovanje, sodelovanje in bratstvo," je dejal papež.

Papež se bo v džakartski katedrali srečal z indonezijskimi katoliškimi škofi, v četrtek pa se bo udeležil medverskega srečanja v mošeji Istiklal, največji mošeji v jugovzhodni Aziji.

Papež Frančišek bo v 12 dneh turneje po jugovzhodni Aziji prepotoval skoraj 33.000 kilometrov in na poti obiskal Papuo Novo Gvinejo, Vzhodni Timor in Singapur.