Kitajski zunanji minster Vang Ji je dejal, da imajo Kitajska in države Nata različne politične sisteme in vrednote, vendar to ne sme biti razlog za spore. Arhivska fotografija. Foto: Reuters
Kitajski zunanji minster Vang Ji je dejal, da imajo Kitajska in države Nata različne politične sisteme in vrednote, vendar to ne sme biti razlog za spore. Arhivska fotografija. Foto: Reuters

Vang je dejal, da je Kitajska pripravljena ohraniti stike z Natom na "enakopravni podlagi" in sodelovati na podlagi vzajemnega spoštovanja, vojaško zvezo pa pozval, naj se ne vmešava v njene notranje zadeve in ne oporeka njenim interesom.

Dejal je, da imajo Kitajska in države Nata različne politične sisteme in vrednote, vendar to ne sme biti razlog, da bi Nato "sprožil konfrontacijo s Kitajsko".

"Prava pot so krepitev dialoga, razumevanje, gradnja temeljnega medsebojnega zaupanja in izogibanje napačnim strateškim ocenam," je dejal Vang v četrtkovem telefonskem pogovoru.

Peking je izjavo članic Nata, ki so Kitajsko označile kot "odločilno podpornico" ruskih vojaških prizadevanj v Ukrajini, kritiziral kot pristransko in označil kot "sejanje razdora". Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva je dejal, da je Natovo "poveličevanje" odgovornosti Kitajske za ukrajinsko krizo "zlonamerno".

Vang je v pogovoru z nizozemskim kolegom sicer dejal, da je Kitajska pripravljena vzpostaviti tesne vezi z novo nizozemsko vlado in voditi vsestranski dialog. Kitajska verjame, je dodal zunanji minister, da bo Nizozemska spodbudila Evropsko unijo k objektivnemu in racionalnemu pogledu na Kitajsko ter imela konstruktivno vlogo pri ohranjanju zdravega in stabilnega razvoja odnosov med Kitajsko in EU-jem.

Članice Nata so na vrhu v Washingtonu dejale, da je Peking še naprej sistemski izziv za Evropo in varnost.

Evropska unija je prejšnji teden potrdila, da bo uvedla do 37,6-odstotne carine na uvoz električnih vozil, izdelanih na Kitajskem, kar je še povečalo trgovinske napetosti s Pekingom.
Poleg tega naj bi Evropska komisija industrijo polprevodnikov v regiji povprašala o mnenju o kitajski razširjeni proizvodnji starejše generacije računalniških čipov.

Partnerstvo Rusije in Kitajske "nima meja"

Peking je Natovo stališče do Kitajske ostro kritiziral že v četrtek. Tiskovni predstavnik kitajske misije pri EU-ju je takrat poudaril, da Kitajska ni povzročiteljica krize, in dodal, da izjava z vrha Nata v Washingtonu sloni na miselnosti iz hladne vojne, njena vsebina je napadalna in polna provokacij, laži, podtikanj in obrekovanj.

Kitajska je večkrat zavrnila obtožbe, da Rusiji pomaga pri vojni v Ukrajini, in vztraja, da je ob tem nevtralna. Kitajsko uradno stališče zrcali stališče Moskve – prav tako kot Rusija spopada ne označuje za vojno –, kitajski predsednik Ši Džinping pa z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ohranja tesne stike, pri čemer sta oba izjavila, da njuno partnerstvo "nima meja".

Poleg vse pogostejših obtožb o vojaški podpori Rusiji pa opazovalci opozarjajo, da Kitajska z nakupi velikih količin nafte in plina podpira rusko gospodarstvo, ki je ohromljeno zaradi sankcij, poroča BBC.