Foto: EPA
Foto: EPA

Na družbenih omrežjih se je pojavil videoposnetek policije, ki s trakom za policijsko zavarovanje območja teče po cesti in v naglici ovija soseske kot varovana območja, s katerih ni dovoljen izstop. Hongkonške oblasti so v torek policijo pooblastile, da lahko vdira v domove in ljudi nasilno izvleče, če zavrnejo testiranje na covid-19.

Zaradi splošne panike, ki je zavela med prebivalci, so začeli hongkonški mediji celo objavljati navodila, na kaj naj bodo prebivalci pozorni, da bodo vedeli, ali bodo naslednji na vrsti, poroča Guardian.

Veliko testiranj, malo pozitivnih izvidov

Kljub kritikam, da takšna metoda povzroča stisko pri ljudeh in da je učinkovitost postopka zanemarljiva, vlada od nje ne želi odstopiti. Tako je bilo med 10.000 testiranimi s pozitivnimi izvidi le nekaj deset ljudi. V soseski Jordan so tako od 7.000 testiranih potrdili le 13 okužb.

Hongkong se ne želi zapirati, zato uvaja omejitve javnega življenja. In čeprav se število okužb v četrtem valu okužb znižuje, se število zaprtih stanovanjskih sosesk zvišuje.

Vlada načrtuje zaprtje po ene soseske na dan do naslednjega tedna, večinoma na delih, ki je gosteje naseljeno. Soseska oziroma stanovanjska zgradba je zaprta dan ali dva, pa četudi je tam trgovina in stranke v njej, ljudje pa se morajo na kraju testirati. V Hongkongu na dan izvedejo do 100.000 testov.

Hongkong: Prisilno testiranje na covid-19 in vdiranje v domove