Tragedija se je zgodila 15. marca lani. Foto: Reuters
Tragedija se je zgodila 15. marca lani. Foto: Reuters

Spomnimo, zagovornik belske prevlade Brenton Tarrant je v strelski moriji v dveh mošejah ubil 51 ljudi. Svoje dejanje je v živo prenašal prek naglavne kamere na Facebooku. Ob aretaciji je dejal, da je želel napasti še eno mošejo in nato vse požgati. Na začetku leta so ga zaradi dejanja obsodili na dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

Skoraj dve leti po tragediji je bilo objavljeno končno poročilo o dogodku, v katerem so strokovnjaki ugotovili, da je lahko Tarrant nakopičil ogromno kosov orožja, ker oblasti pri njem niso preverile licenc za tovrstno orožje. Poleg tega so ugotovili, da so se po tragediji preiskovalci preveč usmerili na islamski terorizem. "Komisija ni ugotovila kršitev katerih koli vladnih agencij, zaradi katerih je napadalec lahko načrtoval in pripravil napad. Ugotovila pa je, da se lahko iz tega dogodka veliko naučimo in da so na mnogih področjih potrebne spremembe," je dejala premierka Jacinda Ardern in izpostavila spodrsljaje glede pridobivanja dovoljenj za orožje.

Ardernova se je državljanom opravičila za napake policije in preiskovalcev, a dejala, da napada ni bilo mogoče preprečiti. Foto: Reuters
Ardernova se je državljanom opravičila za napake policije in preiskovalcev, a dejala, da napada ni bilo mogoče preprečiti. Foto: Reuters

Strokovnjaki so tako vladi predlagali več sprememb, ki jim je vlada že pritrdila, kot so ustanovitev nove obveščevalno-varnostne agencije ter predlog, da naj policija bolje identificira in se odziva na zločine iz sovraštva.

A tudi če bi te napake popravili, to ne bi preprečilo Tarrantu, sicer avstralskemu državljanu, da bi izvedel napad. V poročilu namreč piše, da je policija po napadu odkrila, da je jemal steroide, da se je po nesreči ustrelil, zato je moral v bolnišnico, in da je pogosto obiskoval spletne strani desničarskih skrajnežev, a tudi ti podatki ne bi bili dovolj, da bi lahko predvideli takšno dejanje.