29-letni Avstralec Brenton Tarrant na sodišču v Christchurchu, kjer ni kazal nobenih čustev. Foto: Reuters
29-letni Avstralec Brenton Tarrant na sodišču v Christchurchu, kjer ni kazal nobenih čustev. Foto: Reuters

V najhujšem pokolu v novejši zgodovini Nove Zelandije je močno oboroženi Tarrant 15. marca lani najprej izvedel pokol v mošeji Al Noor v Christchurchu, kjer so potekale petkove molitve, nato pa odšel na drugi konec mesta in morilski pohod nadaljeval v mošeji v soseski Linwood. Ob 51 mrtvih je bilo več deset ljudi ranjenih. Napad je tudi posnel.

Želel je napasti še tretjo mošejo
Na zaslišanju je javnost izvedela, da je nameraval Tarrant po napadih na prvi dve mošeji napasti še mošejo v kraju Ashburton južno od Christchurcha. Tja se je nameraval odpeljati z avtomobilom, pripravljeno je imel že orožje, mošejo pa naj bi nameraval zažgati. K sreči so ga še pravočasno ustavili policisti.

Tožilec: Napad je načrtoval že leta
Vrhovni tožilec Barnaby Hawes je na sodišču pojasnil, da je Tarrant morilski pohod načrtoval že leta in da je bil njegov cilj "pobiti čim več ljudi". Zato je podrobno preučeval mošeje na Novi Zelandiji s ciljem, da jih napade, ko bo v njih največ ljudi, navaja BBC.

Marca priznal krivdo
29-letni skrajni desničar iz Avstralije, ki zagovarja prevlado bele rase, se je sprva izrekel za nedolžnega, nato pa je marca letos nepričakovano priznal krivdo in s tem postal prvi obsojeni terorist na Novi Zelandiji.

Na zaslišanju imajo možnost mnenje povedati tudi svojci ubitih in preživeli v napadu. Foto: EPA
Na zaslišanju imajo možnost mnenje povedati tudi svojci ubitih in preživeli v napadu. Foto: EPA

Grozi mu dosmrtni zapor brez možnosti izpustitve
Obenem je z njegovim priznanjem odpadla potreba po dolgotrajnem sojenju, za katerega so se oblasti bale, da bi ga lahko izkoristili neonacisti za svojo propagando. Zdaj mu morajo tako le še izreči kazen, pri čemer se je Tarrant odrekel pravici do odvetnika. Nova Zelandija nima smrtne kazni, mu pa grozi dosmrtni zapor brez možnosti predčasne izpustitve. Tako stroge kazni v tej državi doslej sicer še niso izrekli.

Štirje dnevi zaslišanj, nato izrek kazni
Za zaslišanja, ki so se začela v ponedeljek, so predvideni štirje dnevi. Na njih imajo možnost svoje povedati, če tako želijo, preživeli napada in svojci ubitih, pa tudi sam napadalec. Po koncu zaslišanj bo sodnik Cameron Mander izrekel kazen.

Tarrant ni kazal nobenih čustev
V ponedeljek so prebrali prvih 24 izjav, skupaj naj bi jih bilo več kot 60. Nekateri so v njih nagovorili neposredno Tarranta, a ta je bil v strogo zastraženi sodni dvorani ves čas povsem miren in ni kazal nobenih čustev. V nasprotju z njim so na sodišču potekali izredno čustveni prizori. Številni so jokali, drugi noreli od jeze in molili, vsi pa so se Tarrantu odločno uprli in mu sporočili, da mu jih ni uspelo zlomiti in da je muslimanska skupnost na Novi Zelandiji prav zaradi njega še bolj povezana in močna.