Preživeli v napadu so pred sodiščem v Christchurchu pričakali razsodbo. Foto: Reuters
Preživeli v napadu so pred sodiščem v Christchurchu pričakali razsodbo. Foto: Reuters

V najhujšem pokolu v novejši zgodovini Nove Zelandije je močno oboroženi Tarrant 15. marca lani najprej izvedel pokol v mošeji Al Noor v Christchurchu, kjer so potekale petkove molitve. Med napadom je odšel do svojega avtomobila, zamenjal orožje in še naprej streljal.

Nato se je odpeljal na drugi konec mesta in morilski pohod nadaljeval pred mošejo v soseski Linwood, kjer je ustrelil dva človeka. Z morilčevim orožjem ga je pregnal eden izmed moških v mošeji, nato pa ga je po kratkotrajnem begu aretirala policija.

V napadu je Tarrant ubil 51 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih. Napad je prenašal v živo prek družbenih omrežij.

29-letni Brenton Tarrant je marca letos priznal krivdo. Foto: Reuters
29-letni Brenton Tarrant je marca letos priznal krivdo. Foto: Reuters

29-letni skrajni desničar iz Avstralije, ki zagovarja prevlado bele rase, se je sprva izrekel za nedolžnega, nato pa je marca letos nepričakovano priznal krivdo.

Obsojen je 51 umorov, 40 poskusov umora in dejanje terorizma, s čimer je postal prvi obsojeni terorist na Novi Zelandiji.

Prvi dosmrtni zapor na Novi Zelandiji

Prav tako je to prva obsodba na dosmrtni zapor na Novi Zelandiji, poroča Reuters.

Sodnik Cameron Mander je ob razsodbi dejal, da tudi dosmrtni zapor ni zadosti za kaznovanje tako zlobnih in nečloveških zločinov. Tarrant prav tako ne more zapora zapustiti predčasno.

"Travme 15. marca ne bodo zlahka zaceljene, vendar upam, da danes zadnjič slišimo ali izgovorimo ime terorista, ki si zasluži življenje v popolni tišini," je po razsodbi dejala novozelandska premierka Jacinda Ardern.

Nova Zelandija: Dosmrtni zapor za Brentona Tarranta