Množica sistemov olivno zelene barve, ki so jih nato razporedili ob južni meji. Foto: Reuters
Množica sistemov olivno zelene barve, ki so jih nato razporedili ob južni meji. Foto: Reuters

Mobilne izstrelitvene sisteme so v nedeljo prek fotografij pokazali v Pjongjangu. Fotografije, ki jih je objavila severnokorejska tiskovna agencija KCNA, prikazujejo več sistemov, nameščenih pred odrom, na katerem je govoril Kim Džong Un. Kim je te sisteme označil za "močan in dragocen meč", ki bo služil obrambi suverenosti Severne Koreje. Kot simbol slavja so v zrak izstrelili tudi ognjemet, poroča DW.

Severnokorejski voditelj je še dejal, da mora Severna Koreja nadgraditi svoje zmogljivosti za odvračanje zaradi "pomembnih strateških sprememb, ki so posledica preoblikovanja zavezništev pod vodstvom ZDA v jedrska vojaška zavezništva", je poročala KCNA. To vključuje tudi povečanje jedrske pripravljenosti v bližnji prihodnosti.

Proizvodnja tako velikega števila sistemov in njihova predstavitev kažeta, da je bil dogodek načrtovan več mesecev vnaprej, je ocenil Hong Min, strokovnjak na Korejskem inštitutu za nacionalno združitev. "Za izdelavo 250 mobilnih sistemov je potrebno veliko delovne sile in kapitala, kar kaže na to, da nedeljski dogodek ni bil pripravljen na hitro. Zdi se, da je Pjongjang ocenil, da bi bila uprizoritev takšnega dogodka učinkovito sporočilo ZDA," je še dodal.

Na slovesnosti je bil govorec voditelj Kim Džong Un. Foto: Reuters
Na slovesnosti je bil govorec voditelj Kim Džong Un. Foto: Reuters

"Menimo, da so ti sistemi vsestransko uporabni, tako za napad ali za grožnjo Južni Koreji. Glede na to, da so nameščeni ob meji, pa pomeni, da njihov doseg ni prav velik," je dejal predstavnik južnokorejske vojske Lee Sung-joon.

Zaostreni odnosi med sosedama

Odnosi med Severno in Južno Korejo so na eni najnižjih točk v zadnjih letih, potem ko je Kim v začetku leta razglasil Južno Korejo za glavnega sovražnika in opustil sodelovanje v agencijah, ki se zavzemajo za njuno ponovno združitev, hkrati pa okrepil varnost ob meji. Severna Koreja je letos tudi povečala število preizkusov orožja ter čez mejo v južno sosedo poslala več balonov s smetmi.

Severna Koreja ob tem širi tudi arzenal svojega orožja kratkega dosega, Pjongjang pa že leta razvija tudi medcelinske balistične rakete, ki naj bi dosegle ameriško celino.